"Moja godina sa Selindžerom" stiže u bioskope u Srbiji nakon Berlinala
Foto: Printscreen

film

"Moja godina sa Selindžerom" stiže u bioskope u Srbiji nakon Berlinala

Romantična drama nagrađivanog kanadskog reditelja i scenariste Filipa Falardoa (Philippe Falardeau) “Moja godina sa Selindžerom” (My salinger year), kojom je 20. februara svečano otvoren 70. Berlinale, uskoro će se naći u bioskopima u Srbiji, u distribuciji Deksin filma.

Objavljeno: 10:17h

Reč je o ekranizaciji istoimenog autobiografskog bestseler romana Džoane Smit Rakof, sa holivudskom zvezdom Sigurni Viver i mladom filmskom nadom Margaret Koli, koja je igrala i u filmu “Bilo jednom u Holivudu” Kventina Tarantina.

Tragom filma “Đavo nosi Pradu” i sa atmosferom Njujorka iz klasika “Doručak kod Tifanija”, “Moja godina sa Selindžerom” dočarava život nadarene mlade spisateljice tokom njenog rada u najprestižnijoj njujorškoj književnoj agenciji, koja je, između ostalog, zastupala slavnog američkog pisca Džeroma Dejvida Selindžera. Napustivši Berkli i dugogodišnjeg dečka, Džoana se sredinom 90-ih seli u Njujork, gde se zapošljava kao asistentkinja stoičke i staromodne Selindžerove agentkinje Margaret.

foto: Printscreen

Balansirajući između siromaštva i glamura, Džoana provodi dane ušuškana u “plišanoj” kancelariji u kojoj, uprkos ekspanziji kompjuterske revolucije, još vladaju analogni diktafoni i pisaće mašine, a agenti se uspavljuju posle ručka uz tri martinija, dok noći provodi u oskudnom bruklinskom stanu s novim dečkom socijalistom. Njen glavni zadatak u književnoj agenciji jeste da umesto Selindžera odgovara na pisma njegovih obožavalaca. I dok čita srceparajuće redove koji pristižu iz celog sveta, Džoana se nerado pridržava agencijskih pravila da na pisma odgovara forme radi. Bez Margaretinog znanja, devojka počinje da personalizuje odgovore kroz dirljive i šaljive komentare. Koristeći glas velikog pisca, ona polako počinje da otkriva svoj...

Sigurni Viver bila je jedna od zvezda na crvenom tepihu na otvaranju 70. Berlinala, na kojem je film “Moja godina sa Selindžerom” prikazan van konkurencije.

foto: Printscreen

Za Zlatnog medveda i druge glavne nagrade takmiči se 18 filmova, a žirijem predsedava britanski glumac Džeremi Ajrons.

Festival je počeo minutom ćutanja za žrtve ultradesničarske pucnjave u gradu Hanau.

Reditelj Filip Falardo preneo je solidarnost kanadskog naroda sa nemačkim u ovim “problematičnim vremenima”, izrazivši nadu da će njegov film uneti malo svetla.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.