Najlepši istočnoevropski kratki crtani filmovi
Čeburaška, Foto: Printscreen

istočna evropa

Najlepši istočnoevropski kratki crtani filmovi

Drugačiji, topliji i nežniji od holivudskih crtaća, uvek nenasilni, maštoviti i veseli, istočnoevropski crtaći nepravedno su zaboravljeni

Objavljeno: 12:06h
Vladimir Marković

Istočnoevropski crtani filmovi namenjeni su pre svega deci kao publici. Za razliku od američkih crtaća koji su bili omiljeni kod dece, ali su svoju karijeru započeli kao uvodna zabava pred početak emitovanja "glavnog" filma u bioskopu - otprilike kao sadašnje bioskopske reklame kojima nas zlostavljaju pre početka filma. Vremenom su holivudski kratki crtaći stekli popularnost i osamostalili se, preselivši se na TV ekrane.

Istočnoevropski kratkometražni animirani filmovi uglavnom su bili namenjeni deci najmlađeg uzrasta i zato su po pravilu nenasilni i poučni.

Krokodil Gena i Čeburaška (SSSR, 1969-83')

Najpopularniji animirani dečiji serijal Sovjetskog Saveza, sa unikatnim junacima kao što su krokodil-harmonikaš Genadij-Gena, njegova najbolja drugarica, nauci potpuno nepoznata životinjica Čeburaška i njihov zakleti neprijatelj, zla madam Šapokljak. Neponovljivo. Autor serijala snimljenog u stop-motion tehnici je Roman Kačanov. Prvi veliki međunarodni uspeh sovjetske škole animacije vezane za državnu produkcijsku kuću Sojuzmultfilm, sinhronizovan na desetine stranih jezika uključujući i srpski. 2010 u Japanu je snimljen nastavak serijala na japanskom jeziku.

O popularnosti ovog serijala kod nas svedoči i pesma koju je prepevanu na srpski snimio Dragan Laković.

Reks Mirotvorac (Reksio Rozjemca, Poljska 1967-1990)

Poljski serijal kratkih crtanih filmova koji je stvorio režiser i scenarista Lehoslav Maršalek, u okviru kuće Studio Filmów Rysunkowych, koja je takođe producirala i crtani film Bolek i Lolek. Snimljeno je ukupno šezdeset pet epizoda od 1967-1990. Reks je mali šareni terijer koji ulazi u razne miroljubive avanture sa svojim drugarima mačkom, kokoškom i ostalim domaćim životinjama.

Bolek i Lolek (Poljska, 1962-1986)

Još jedan Poljski crtani film iz produkcije Studio Filmów Rysunkowych, o dvojici nestašnih dečaka Boleku i Loleku. Tvorci serijala su Alfred Ledvig, Vladislav Nehrebicki i Lešek Lorek. Postigao je veliki međunarodni uspeh i bio jedini crtani film koji je dozvoljen na iranskoj televiziji nakon dolaska Homeinija na vlast. Emitovan je i u Jugoslaviji.

Pat i Mat (Čehoslovačka/Češka 1976-2019)

Dva trapavka i danas zabavljaju decu širom sveta kao i odrasle. Tvorci serijala su Lubomír Beneš i Vladimír Jiránek za potrebe Čehoslovačke televizije (kasnije Češke TV). Pat i Mat su dvojica mastora koji su domišljati ali i izuzetno smotani - i beskrajno šarmantni.

Gustav (Mađarska, 1961-1979)

Crtani film za odrasle koji su zavolela i deca. Autori su Jožef Nep, Atila Dargaj i Marcel Janković, u okviru produkcijske kuće Panonia Filmstudio. Iako je u Mađarskoj i u ostatku zemalja Varšavskog pakta imao kultni status jer je bio nosilac kritičke svesti u okviru totalitarnog režima, upravo zbog toga je relativno malo emitovan u samoj Mađarskoj, pa je Gustav danas daleko poznatiji i popularniji u Srbiji i Hrvatskoj nego u samoj Mađarskoj, jer su ga TV Novi Sad i TV Zagreb emitovali mnogo više nego državna televizija Mađarske.

Profesor Baltazar (Jugoslavija 1967-1978)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.