Tri srpska filma u nastajanju podržana u Sloveniji
Foto: Promo

Domaći film

Tri srpska filma u nastajanju podržana u Sloveniji

Slovenački filmski centar (Slovenski filmski center) podržao je tri srpska projekta u okviru Konkursa za sufinansiranje manjinskih slovenačkih koprodukcija.

Objavljeno: 15:12h

Podržani su projetki za dugometražni igrani film „Majka Mara“ (produkcija: This and That Productions, režija: Mirjana Karanović), kratki igrani film „Sami“ (produkcija: Living Pictures, režija: Stefan Orlandić Stojanovski) i kratki animirani filma „O novcu i sreći“ (produkcija: Filmska kuća Baš Čelik, režija: Ana Nedeljković i Nikola Majdak).

foto: Aleksandar Jovanović Cile

Prijavljivanje za slovenački Konkurs za sufinansiranje manjinskih koprodukcija u 2019. godini trajalo je od 2. avgusta do 30. septembra 2019. godine. Podneto je trideset devet prijava, od kojih je trideset osam ušlo obzir za razmatranje. Komisija je odabrala sedam koprodukcijskih projekata (pet dugometražnih i dva kratka) koji su podržani u ukupnom iznosu od 250 hiljada evra.

foto: Promo

Projekat „Majka Mara“ je od strane Slovenačkog filmskog centra podržan sa 52 hiljade evra, projekat „O novcu i sreći“ je podržan sa 19 hiljada evra, a projekat „Sami“ je podržan sa 16 hiljada evra.

Treba istaći da su sva tri projekta ranije već podržana od strane Filmskog centra Srbije. „Majka Mara“ je, pre Slovenije, obezbedila podršku nacionalnih fondova u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, kao i podršku MEDIA programa. Projekat za film „Sami“ podržali su Gradski sekretarijat za kulturu, rumunski Nacionalni centar za kinematografiju, Makedonska filmska agencija i SEE Cinema Network. „O novcu i sreći“ je osvojio nagradu za produkciju i postporodukciju na Animarkt pičingu u Poljskoj.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.