SALA SRPSKOG FILMA: lepa novost u okviru Kombank dvorane
Foto: Nebojša Mandić

Domaći film

SALA SRPSKOG FILMA: lepa novost u okviru Kombank dvorane

Kombank dvorana i Filmski centar Srbije započeli su program “Sala srpskog filma” u okviru kojeg će svakog dana tri termina u salama Kombank dvorane biti rezervisana za domaće nekomercijalne igrane filmove i dokumentarce, kao i za manjinske srpske koprodukcije.

Objavljeno: 16:39h

Za prvu nedelju – od 13 do 19. februara, odabrani su “Zaposlena”, “Nebeska tema” i “Ederlezi rajzing”, a u narednih nedelju dana prikazivaće se “Šavovi”, “Dovlatov” i “Slučaj Makavejev”.

Predsednica Upravnog odbora FCS-a Jelena Trivan istakla je da ta institucija godišnje podrži snimanje oko 60 filmova različitog metra, a da svega desetak doživi pravu bioskopsku distribuciju. Istovremeno, Ministarstvo kulture i FCS sprovode digitalizaciju bioskopa u celoj zemlji.

“Jedna smo od zemalja koja je na vrhu u tom procesu i veliki broj sala je već spreman za prikazivanja novih filmskih formata, ali nedostaje koordinacija po pitanju programa. Ako FCS finansira digitalizaciju bioskopa, može i da ih obaveže da prikazuju domaće filmove”, rekla je Jelena Trivan 13. februara na konferenciji za novinare u Kombank dvorani. U suprotnom, kako je dodala, “radimo jalov posao – imamo veliki budžet, pravimo filmove, dajemo šansu autorima, razvijamo umetničku elitu, ali ne razvijamo publiku”.

“Sala srpskog filma” podrazumeva i pomoć u procesu nastanka filma.

Autori i producenti će tu moći da gledaju radne verzije u adekvatnim uslovima, da održavaju test projekcije i slično.

Novina je i to što će se srpski filmovi prikazivati sa titlom na engleskom jeziku i tako postati dostupni stranim turistima.

Direktor Kombank dvorane Igor Stanković zahvalio je FCS-u što je prepoznao ovu inicijativu da se podrži srpski film i da se publici omogući da vidi domaću produkciju.

“Kombank dvorana je najstariji aktivni bioskop u Beogradu i Srbiji. Ovde se filmovi prikazuju već 62 godine. U novijem periodu imamo multiplekse u tržnim centrima koji su okrenuti komercijalnoj produkciji i moramo da razumemo tu ekonomsku logiku, ali zbog toga vrlo malo srpskih filmova stigne na redovni repertoar, a i kada stigne zadrži se vrlo kratko”, izjavio je Stanković.

U “Sali srpskog filma” moći će da se vide domaći filmovi koji su bili u distribuciji u proteklih 12 meseci ali nisu imali zapažen komercijalni efekat, zatim oni koji su prikazani samo na festivalima i manjinske koprodukcije koje takođe retko dočekaju život na velikom platnu, a biće mesta i za eksperimentalna i animirana ostvarenja, rekao je Stanković.

Filmovi će biti prikazivani jedan, sedam ili 14 dana u različitim salama Kombank dvorane, u zavisnosti od samog filma, procene interesovanja i koordinacije sa autorima i producentima.

Direktor FCS-a Gordan Matić izrazio je zadovoljstvo saradnjom sa Kombank dvoranom, kao i činjenicom da je mreža digitalizovanih bioskopa razvijena u 17 gradova u Srbiji.

Repertoar u okviru projekta “Sala srpskog filma” programiraće FCS u saradnji sa vlasnicima prava, rekao je Matić i precizirao da u obzir dolaze igrani filmovi koji su imali manje od 50.000 gledalaca, dokumentarni ispod 10.000, dok za eksperimentalne nema cenzusa.

Repertoar će uglavnom ići hronološki, pa su tako prvi na programu u Kombank dvorani filmovi koji su imali premijere početkom 2019. godine.

Cena ulaznica je 300 dinara.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.