ŠTA GLEDATI NA FESTU 2020? Kritičari Espresa biraju za vas, ovo je izbor Saše Radojevića (VIDEO)
Foto: Printscreen/Youtube, Promo

fest preporuke

ŠTA GLEDATI NA FESTU 2020? Kritičari Espresa biraju za vas, ovo je izbor Saše Radojevića (VIDEO)

Stalni filmski kritičar našeg portala dao je listu svojih favorita uoči predstojećeg FEST-a

Objavljeno:

Sutra je još uvek juli - Dejan Vlaisavljević Nikt

foto: Promo

Posle filmova „Undertaking” i „Paluba ispod Terazija”, reditelj i glumac Dejan Vlaisavljević Nikt ponovo se bavi avanturama detektiva Džonija Palube. U ovom neo-noir filmu Paluba pokušava da reši misteriozna ubistva vezana za potragu za nestalim filmom. Filmofilija I fetišizam evroamerikane pohranjene su u vremenskoj kapsuli ovog transistorijskog putovanja po lavirintima Beograda.

Sumrak u bečkom haustoru - Mladen Đorđević

foto: Promo

Trojica gastarbajtera poreklom iz Srbije taksiraju u Beču, ali stalno misle na svoj rodni kraj. Zapravo se kreću po izmaglic ničije zemlje - između Austrije i Srbije - a terapijski tretman pokušavaju da pronađu kod vračara. Na tragu najbolje tradicije ovdašnjeg doku-fikšna, Mladen Đorđević donosi više antologijskih sekvenci za čiji kvalitetet je odrednica magijski realizam nedovoljna.

Vrba - Milčo Mančevski

Kao razbijač umetničkih okova. Milčo Mančevski je kreirao jedinstvenu formulu kombinovanja tradicionalizma i avangardnosti. Na njegovu sreću ta formula nije postala toliko uspešna da bi bila deo pomodnih festivalskih tokova, pa mu je to omogućilo da se zaista bavi suštinskim temama balkanske civilizacije. Lakoća sa kojom Mančevski stapa vremena i narativne linije sada je odlikovana zrelošću i samokontrolom.

Osinja mreža - Olivije Asajas

Olivije Asajas je verovatno najinteligentniji I najrafiniraniji evropski reditelj. Svejedno je da li se bavi bravurama vezanim za meta filmove ili secira zamršene političke spletke, gledaoci mogu da uživaju u vrhunskoj demonstraciji autorske lucidnosti . U “Osinjoj mreži” reč je o kubansko- američkim nadmudrivanjima u kojima se triler stvara konspiracijom terorističkog delovanja, a kao i obično najčešće stradaju nevini.

Bela kao sneg - An Fonten

Sveže i duhovito savremeno viđenje klasične bajke, “Snežana I sedam patuljaka”. Definisan kao “erotska komedija” ovaj film An Fonten ima okrepljujuće dejstvo. Posebna pikanterija filma “Bela kao sneg” je koscenaristički doprinos Paskala Bonicera, koji je, između ostalog, I reprezent francuske filmske teorije plemenite vrste. A Izabel Iper samo potvrđuje da je postala institucija za sebe.

Istina - Hirokazu Koreeda

Hirokazu Koreeda, pretposlednji laureat Zlatne palme, našao se u novom okruženju. Snažni ženski likovi različitih generacija, u tumačenju prvorazrednih francuskih glumica (Katrin Danev, Žilijet Binoš I Ludivin Sanjije), donose nešto i od njihovih autentičnih persona. Diskretno poigravanje sa metafilmskim elementima i kulturološkim prožimanjima u skladu je sa tradicijom francuske verifikacije azijskih art reditelja.

Tajni agent - Lu Je

Prava je šteta što je Lu Je u jednom trenutku bio moneta za potkusurivanje u vrtlogu zabrana i političkih nadgornjavanja između festivalskih vračeva i kineskih cenzora. Time je zamrljan njegov lik vrhunskog stiliste sklonog artističkim meditacijama, ali je ipak uspeo da se izbori za slobodnije iskazivanje ideoloških uverenja. U filmu “Tajni agent” Lu Je se bavi temom vezanom za okupaciju Kine od strane Japanaca, što je na tragu njegovog remek-dela “Purpurni leptir”.

Mladi Ahmed - Žan-Pjer i Lik Darden (Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne)

Braća Darden svaki put imponiju svojom sistematičnošću i demonstriranjem sinematskih veština. Sklonost koju gaje prema socijalno degradiranim slojevima ima auru levičarske čistoće starinskog kova. Ovog puta fokusiraju tinejdžera koji se našao u iskušenju da se priključi radikalnoj religioznoj grupi. Njihov hipererealistički autorski pristup traži novu, precizniju definiciju u skladu sa aktuelnim tokovima.

Zlatna rukavica - Fatih Akin

Fatih Akin se upustio u podzemlje Hamburga. Neobična evokacija herojske subverzivne struje novog nemačkog filma (Šretera, Lamberta i fon Prauhajma) predočena je i persiflirana u respektivnim produkcijskim okolnostima. Teško je rekonstruisati romantizam prethodnika u savremenom carstvu raspršene pažnje, ali je ovaj filmski poduhvat o serijskom ubici u ambijentu gastarbajterskog kiča ekskluzivnost retke vrste.

Prva ljubav - Takeši Miike

Zahvaljujući Festu i do naših velikih ekrana ponekad (istina retko) stignu dela eruptivnog japanskog reditelja, Takešija Miikea. Modernost, energičnost i razbarušenost ovog reditelja nema mnogo pandana u savremenom filmu, pa je iskustvo uvida u njegov aktuelni rad razlog za osmeh. Iako Miikeova frenetičnost nije za svačiji ukus, hipredizajniranost tih filmova naprosto zasenjuje oči.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.