NAJVEĆE IZNENAĐENJE U ISTORIJI DODELE OSKARA: Svi su očekivali da će najbolji film biti DŽOKER, kad ono... (VIDEO)
Dodela Oskara, Foto: EPA/Etienne Laurent

ZASLUŽENO

NAJVEĆE IZNENAĐENJE U ISTORIJI DODELE OSKARA: Svi su očekivali da će najbolji film biti DŽOKER, kad ono... (VIDEO)

Dodelu Oskara obeležili su i brojni nastupi muzičara

Objavljeno:

Film "Parazit" korejskog reditelja Bonga Jun-hoa dobio je Oskara za najbolji film godine i tako, na iznenađenje svih, pobedio favorizovanog "Džokera". Ipak, Hoakin Finiks je dobio Oskara za glavnu ulogu.

Evo kako se to dešavalo:

5:25 Oskara za najbolji film dobio je "Parazit" korejskog redatelja Bonga Jun-hoa. Ovo je prvi put u istoriji Oskara da je neki film na stranom, odnosno neengleskom jeziku osvojio nagradu za najbolji film. Uručivanjem te nagrade završila se ovogodišnja dodela Oskara.

5:20 Nagradu za najbolju glavnu mušku ulogu dobio je Hoakin Finiks za rad u filmu "Džoker". "Ne osećam da sam iznad bilo koga u ovoj prostoriji. Svi mi volimo film. Dao mi je tako divan život", rekao je Finiks i iskoristio priliku da progovori o brizi za okolinu i životinje. "Bio sam sebičan i teško je bilo sa mnom raditi. Zahvalan sam što ste mi dali drugu šansu. Tu smo najbolji, kada opraštamo jedni drugima."

foto: EPA/Etienne Laurent

Oskara za najbolju glavnu žensku ulogu dobila je Rene Zelveger za rad u filmu "Džudi". "Sve vas volim. Nećete me zaboraviti, jel' da? Obećajte mi da nećete", rekla je Zelveger tokom svog govora u kojem se prisetila Džudi Garland, legendarne glumice koju je u filmu igrala.

5:00 Oskara za ostvarenje u filmskoj režiji dobio je Bong Jun-ho za film "Parazit". "Kada sam bio mlad, naučio sam jednu krilaticu - 'najličnije je najkreativnije'", rekao je Bong i odao počast Martinu Skorsezeu, jednom od svojih filmskih uzora. "Učio sam njegove filmove na fakultetu. Samo biti nominovan je velika čast. Kada niko nije znao za mene Quentin je na svoje popise najboljih filmova stavljao svoje moje filmove. Hvala ti na tome. Volio bih da nagradu podelim sa svima vama. Hvala vam, piću do idućeg jutra."

foto: EPA/Etienne Laurent

Nakon ovog iznenađenja, reditelj Stiven Spilberg najavio je Bili Ajliš, uz čiju su se izvedbu pesme "Yesterday" grupe The Beatles prisetili svih velikana filma koje smo izgubili tokom protekle godine.

4:50 Oskara za najbolju filmsku muziku dobio je film "Džoker". "Hvala Akademiji što me tako lepo primila. Ne znam šta bi rekla. Tod Fillips je bio tako velikodušan što me pozvao da radim na ovom filmu", rekla je Hildur Gudnadotir. "Devojkama i ženama, ćerkama i majkama, svima onima koje čuju muziku u sebi. Moramo vas čuti."

Pesma "I'm gonna love me again" Eltona Džona iz filma "Rocketman" dobila je Oscara za najbolju originalnu pjesmu iz filma.

4:30 Korejski film "Parazit" reditelja Bonga Jun-hoa dobio je Oskara u kategoriji najboljeg međunarodnog filma. Ovo je prva nominacija za Južnu Koreju u ovoj kategoriji i ujedno i prva pobeda. "Ova kategorija ima novo ime i velika mi je čast da budem prvi dobitnik. Pozdravljam ovu promenu i sve što ona znači. Pozdravite ekipu filma s aplauzom", rekao je Bong i auditorij ga je poslušao. "Spreman sam večeras da nešto popijem", dodao je Bong i izazvao salve smeha.

Elton Džon je zatim izveo pesmu "I'm gonna love me again" iz filma "Rocketman".

4:20 Televizijski voditelj Džejms Korden i glumica Rebel Vilson na pozornicu su izašli u kostimima mački da bi predstavili nominirane u kategoriji za najbolje vizualne efekte. Bila je to, svkako, šala na račun efekata u filmu "Mačke" u kojem su oboje glumili i koji je morao ići na "doradu" zbog nezadovoljavajućih efekata.

4:10 Glumica i pevačica Sintija Erivo izvela je pesmu "Stand Up" iz filma "Harriet" u kojem igra glavnu ulogu.

4:00 DJ Questlove, inače bubnjar rap grupe The Roots, i glumac Utkarš Ambudkar izveli su manju rap numeru u kojoj su ponovili šta se dogodilo do sada na dodjeli Oskara.

Oskara za najbolji snimateljski rad dobio je Rodžer Dikins za svoj rad na filmu "1917". Dikins se tokom govora zahvalio drugim nominovanima na prijateljstvu, ali i svojoj supruzi koja je radila s njim. "Hvala Semu Mendezu na ovom divnom iskustvu, moj tim i ja nikada nećemo to zaboraviti", rekao je Dikins. Film "Izazivač: Le Mans '66." dobio je Oskara za najbolju montažu slike.

Predsednik Američke filmske akademije Dejvid Rubin potom je predstavio Toma Henksa, koji je predstavio Muzej filmskih nauka i umjetnosti na kojem Akademija radi već neko vreme. "14. decembra 2020. godine Muzej otvara svoja vrata i nadam se da ćemo se videti tamo", rekao je Henks.

3:45 Oskara za najbolju montažu zvuka dobio je "Izazivač: Le Mans '66.", a za najbolji miks zvuka Oskara je dobio "1917". Nakon dodeljivanja spomenuta dva Oskara, Rendi Njumen izveo je pesmu "I Can't Let You Throw Yourself Away" iz filma "Priča o igračkama 4".

3:30 U sklopu retrospektive pesama koje su obeležile filmsku umetnost nastupio je američki reper Eminem i izveo Oskarom nagrađenu pesmu Lose Yourself iz film "Osam milja", koji je delimično inspiriran njegovim životom.

3:20 Film "Američka fabrika" reditelja Julije Rajhert i Stivena Bognara osvojio je Oskara u kategoriji najboljeg dugometražnog dokumentarnog filma. Oskara u kategoriji najboljeg kratkometražnog dokumentarnog filma dobio je film "Učenje skejtborda u ratnoj zoni (ako si devojka)" Kerol Dajsinger.

U kategoriji najbolje sporedne glumice Oskara je dobila Lora Dern za svoj rad u filmu "Priča o braku". "Ovo je najbolji rođendanski poklon ikad", rekla je Dern dok je primala Oskara. "Neki kažu, 'nemojte nikada upoznati svoje heroje', međutim, ja kažem, ako ste stvarno blagoslovljeni, dobit ćete ih za roditelje."

3:05 Oskara za najbolju scenografiju dobio je film "Bilo jednom u Hollywoodu", dok je "kipića" u kategoriji najbolje kostimografije kući odneo "Male žene".

Nakon dodele spomenutih Oskara, pesmu "I'm standing with you" iz filma "Breakthrough" izvela je Krisi Mec.

2:50 Film "Parazit" dobio je Oskara u kategoriji najboljeg originalnog scenarija. Reditelj filma i jedan od scenarista Bong Jun-ho istakao je da je njegov Oskar prva takva nagrada za Južnu Koreju.

U kategoriji najboljeg scenarija po originalnom delu Oskara je dobio film "Jojo Rabbit". Scenarist i reditelj filma Taika Vaititi u svom se govoru zahvalio majci koja mu je dala knjigu po kojoj je nastao film "Jojo Rabbit".

"Prozor suseda" reditelja Maršala Karija dobio je Oskara u kategoriji najboljeg kratkometražnog igranog filma.

2:30 Oscara za najbolji dugometražni animirani film dobio je film "Priča o igračkama 4". "Hair Love" najbolji je kratkometražni animinrani, a režirali su ga Metju Čeri i Brus Smit.

Glumice iz celog svijeta koje daju glas liku Else iz filmova "Snežno kraljevstvo" izvele su pesmu "Into the Unknown" iz filma "Snežno kraljevstvo 2". Predvodila ih je američka glumica Idina Manzel.

2:15 Američka pevačica Džanel Mone i glumac Bili Porter energičnim su muzičko-scenskim nastupom otvorili 92. dodelu nagrade Oskar. Mone se u uvodnoj pesmi dotakla nominovanih filmova, ali se osvrnula na izostanak rediteljki među nominovanima u kategoriji za ostvarenje u režiji. Pevačica je tokom izvedbe ušla u publiku i od njih tražila da s njom zapevaju, što su mnogi napravili. Najviše se potrudila glumica Bri Larson.

Bivši voditelji svečanosti Stiv Martin i Kris Rok izašli su na pozornicu poslije Mone i Portera i počeli da zbijaju šale. Ovo je druga dodela bez voditelja, međutim ovaj se segment čini kao verzija prošlih dodela. Rok i Martin su se našalili na račun Džefa Bezosa, čelnika Amazona i njegovog bogatstva, koje je ostalo isto toliko veliko nakon razvoda. "On je pogledao 'Priču u braku' i mislio je da je komedija", rekao je Rok. Martin i Rock takođe su spomenuli izostanak nominacija za žene u kategoriji režije, ali i nedostatka nominacija za manjine u glumačkim kategorijama.

Prvog Oskara večeri dobio je Bred Pit, i to za najbolju sporednu mušku ulogu u filmu "Bilo jednom u... Hollywoodu".

Najprestižnija nagrada filmske umjetnosti - Oscar, dodeljena je 92. put.

Ceremonija dodele nagrade Oskar američke Akademije filmskih umetnosti i nauka (AMPAS) emitovana je uživo u više od 225 država i teritorija širom sveta.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.