Miša Aznavur otvorio ДОК #2 - festival dokumentarnog filma u Kombank dvorani
Foto: Tanja Drobnjak

festival

Miša Aznavur otvorio ДОК #2 - festival dokumentarnog filma u Kombank dvorani

Festival dokumentarnog filma ДОК #2 svečano je otvoren 29. januara u Kombank dvorani u Beogradu projekcijom filma “Aznavour by Charles” o Šarlu Aznavuru, a mnogobrojnoj publici obratili su se sin tog slavnog muzičara Miša Aznavur i reditelj Mark di Domeniko.

Objavljeno: 10:26h

Miša Aznavur, koji je glumac i producent, istakao je da oseća veliku ljudsku toplotu Beograda i njegovih građana i da mu je velika čast da film koji oslikava pristupačniju sliku njegovog oca prikaže upravo na festivalu ДОК.

Di Domeniko je opisao svoju vezu sa Šarlom Aznavurom i naglasio da je privilegovan time što je upravo on dobio priliku da raspolaže materijalima tog velikog umetnika.

Mark Di Domeniko, režiser filma Aznavour by Charles
Mark Di Domeniko, režiser filma Aznavour by Charlesfoto: Tanja Drobnjak

Umetnički direktor festivala ДОК Igor Toholj predstavio je program, uključujući filmove nagrađivanih autora, ali i debitanata u selekciji Enter Dok. Toholj je iznenadio publiku primerkom kamere Pajar Boleks, koju je Aznavur dobio davne 1948. godine od Edit Pjaf, jedne od protagonista filma “Aznavour by Charles”.

Primerak kamere Pajar Boleks
Primerak kamere Pajar Boleksfoto: Tanja Drobnjak

Direktor Francuskog instituta u Srbiji Manuel Buar istakao je da su Francuska i Srbija oduvek bile dve velike filmske zemlje koje se hrane apetitom gledaoca i kvalitetom filmova.

Manuel Buar, direktor Francuskog instituta u Srbiji
Manuel Buar, direktor Francuskog instituta u Srbijifoto: Tanja Drobnjak

Festivalska publika ima priliku da pogleda do 2. februara 31 film u različitim celinama (Glavni program, Enter Dok, A la carte i Muzičke priče), a osmišljen je tako da odgovara interesovanju široke bioskopske publike, fokusirajući se na kreativne i univerzalno značajne filmove.

U Glavnom programu su filmovi oskarovaca Asifa Kapadije “Diego Maradona” i Rona Hauarda “Pavaroti”, značajnog reditelja Ejbela Ferare “Kinooperater” i drugi.

Program Enter Dok od ove godine je takmičarski, a prikazaće šest prvih ostvarenja, koje će ocenjivati publika. Pobednički film biće repriziran poslednje večeri na besplatnoj projekciji.

U konkurenciji su jugonostalgično ostvarenje “Ikea for YU” rediteljskog dua Marije Ratković Vidaković i Drinke Radonić (Hrvatska, Švedska), “Hleb i anđeli” Rašida Bijia (Maroko), “Zvučni talasi” rediteljke Midž Kostin (SAD), posebno interesantan za stručnu publiku, jer se bavi temom dizajniranja i snimanja zvuka na filmu.

Selekcija Muzičke priče donosi biografske dokumentarce o rok zvezdama kao što su Bil Vajman (Rolling Stones), Džim Maršal i Suzi Kju.

Gost-selektor A la carte Nikola Popević odabrao je dokumentarne filmove koji imaju kontroverzne teme i odstupaju od uobičajenog narativa, a medju njima su “Na ivici” rediteljke Alison Klejmen o Stivu Benonu koji je napustio administraciju američkog predsednika Donalda Trampa i započeo ujedinjavanje krajnjih desničarskih stranaka, zatim “Kapital u 21. veku” Džastina Pembertona, koji daje sliku levičarskog stava o kapitalu i monarhiji današnjice, a zasnovan je na istoimenoj knjizi Tomasa Piketija, te “Aktivne mere” Džeka Brajana o uticaju Rusije na američke izbore. A la carte obuhvata i filmove “Slava Satani” Peni Lejn i “Težina lanaca 3” Borisa Malagurskog.

Uoči projekcija iz tog programa biće prikazivan serijal “Portreti” sa polusatnim filmovima Pjer-Anrija Žibera o značajnim rediteljima današnjice - Dejvidu Linču, Olivijeu Asaju, Mišelu Oselu, Larsu fon Triru i Havijeru Dolanu.

Medju gostima su, pored Di Domenika i Miše Aznavura, najavljene i rediteljke Dinka Radonić i Marija Ratković Vidaković sa akterima filma “Ikea for YU”, te reditelj Rašid Biji iz Maroka.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.