ŠTA GLEDATI NA FESTU 2020? Kritičari Espresa biraju za vas, pogledajte izbor Ane Stevanović (VIDEO)
Foto: Printscreen/Youtube, Promo

fest preporuke

ŠTA GLEDATI NA FESTU 2020? Kritičari Espresa biraju za vas, pogledajte izbor Ane Stevanović (VIDEO)

Anu Stevanović znaju svi oni koji su obitavali na pres konferencijama FEST-a pre nekoliko godina. Širok osmeh, ljubaznost i bezgranično strpljenje krasili su ovu devojku, tad zaposlenu u Direkciji FEST-a, danas opozicionu političarku u Đilasovoj Stranci slobode i pravde. Anina veza s filmom je i dugogodišnji angažman na Beldocsu, Kratko metru, Slobodnoj zoni... Ovo je njena preporuka filmova koje ne smete zaobići na FEST-u

Objavljeno:

Moj najdraži filmski festival jeste upravo FEST zato što sam tu, pre više od petnaest godina, prvi put volontirala kao student prve godine produkcije. Nakon toga, čitavu deceniju sam bila honorarni saradnik na tom festivalu ge sam imala tu čast da sarađujem i upoznam neke od najvećih filmskih poznavalaca, reditelja, glumaca i kritičara, te se zauvek ‘’zarazih’’ neprolaznom ljubavlju prema sedmoj umetnosti.

Nažalost, ima već par godina kako FEST ne doživljavam svojim pošto su ga preuzeli ljudi koji nikad pre nikakav dodir nisu imali s umetnošću. No, ovo su filmovi koje svakako treba pogledati.

DIVAN DAN U KOMŠILUKU - Mariel Heler (Marielle Heller)

IZVODI IZ KRITIKA Ovo nije film bez greške, ali njegova toplina se baš oseća Bendžamin Li, Gardijan

Film je zasnovan na istinitoj priči o prijateljstvu TV zvezde Freda Rodžersa, miljenika američke nacije, i Toma Džunoa, novinara magazina Esquire. "Divan dan u komšiluku" je biografska drama za koju režiju potpisuje Merijel Heler, a scenario su napisali Mika Ficerman Blu i Noa Harpster. Osim Toma Henksa, u filmu se još pojavljuju i Metju Rajs, Suzan Keleči-Vatson i Kris Kuper. Drugi po redu divni čovek u Americi - Tom Henks, u najavljenom ostvarenju tumači prvog divnog lika - Freda Rodžersa. Novi film će doneti priču o voljenom televizijskom prezenteru dečjih emisija. Film je nastao po zapisima novinara Lojda Fogela, koji je ubedio Rodžersa 1998. godine da prenese priče iz svog života na filmsko platno. Film je pred publikom prikazan širom sveta 6. decembra.

OTAC - Srdan Golubović

foto: Printscreen

Naš proslavljeni i širom sveta nagrađivani reditelj Srdan Golubović, na predstojećem FESTu predstaviće nam svoj najnoviji film. Film "Otac" Srdana Golubovića sa hrvatskim glumcem Goranom Bogdanom u glavnoj ulozi, imaće svetsku premijeru u programu Panorama na 70. Berlinalu, što je treće učešće tog nagrađivanog reditelja na berlinskom festivalu, nakon "Klopke" (2007) i "Krugova" (2013). Film ‘’Otac’’ je priča o čoveku kome oduzimaju decu zbog njegovog siromaštva. To je priča o gubitniku, otpadniku i poniženom čoveku koji kroz svoje putovanje peške od sela na jugu Srbije do prestonice, sa jednog kraja zemlje na drugi, iz protesta, dostojanstva i želje da se dokaže sebi i drugima, iz očaja – postaje heroj. Film je urađen u koprodukciji Srbije, Nemačke, Francuske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije.

OSINJA MREŽA - Olivije Asajas

Na filmskom festivalu u Veneciji, političke afere koje su potresale svet bile su dominantne teme na 76. filmskom festivalu u Veneciji. Među njima je politički triler „Osinja mreža“. Krajem osamdesetih i početkom devedesetih, kubanske grupe sa Floride, sastavljene od protivnika režima Fidela Kastra, izvele su žestoke napade na Kubi, bacajući bombe na hotele i ubijajući nedužne ljude na plaži. U znak odmazde, kubanska vlada ubacuje u ove terorističke grupe elitnu grupu špijuna da bi ih razbila iznutra. Petorica od njih na kraju padaju u ruke američkih vlasti i suočavaju se sa doživotnom kaznom zatvora pod optužbom za ubistvo i špijunažu. Kubansku petorku špijuna, američke vlasti uhapsile su 1998. i osudile. Sve to u knjigu Poslednji vojnici Hladnog rata pretočio je novinar Fernando Morais, a na filmu oživeo Olivje Asajas. Glavnu ulogu tumači Penelope Kruz.

MRTVI NE UMIRU - Džim Džarmuš

Film "Mrtvi ne umiru" otvorio je 72. Kanski festival, a sada nam dolazi na FEST. Ova zombi komedija legendarnog Džima Džarmuša u kome glume Bili Marej, Stiv Bušemi, Tilda Svinton, Igi Pop i Selena Gomez, pokazuje nam kako kada mrtvi počnu da ustaju iz grobova, miran gradić u Sentervilu započinje bitku sa hordom zombija.

(Espresovu recenziju filma "Mrtvi ne umiru" možete pročitati ovde)

KIŠNI DAN U NJUJORKU - Vudi Alen

Poslednji film neprikosnovenog reditelja Vudija Alena prati priču mladog para koji dolazi u Njujork na vikend, gde se upoznaje sa lošim vremenskim prilikama, nizom avantura i nesreća. U filmu glume Timoti Šalame, Selena Gomez, El Faning, Džad Lo.

ISTINA - Hirokazu Koreeda

Ovaj film je poslednji film u kome glumi velika francuska glumica Katrin Denev. Pored nje, uloge tumače Žulijet Binoš i Itan Havk. U filmu pratimo Fabijen, ostarelu francusku filmsku zvezdu koja, uprkos povremenom gubitku pamćenja, ostaje dostojna poštovanja i na koju i dalje treba da se računa. Po objavljivanju Fabijeninih memoara, njena kćerka Lumir dolazi iz Njujorka u Pariz kako bi proslavile taj događaj. Između majke i kćerke dolazi do inteligentne i duhovite borbe mišljenja, pošto Lumir dovodi u pitanje majčinu ružičastu verziju prošlosti. Napetost u njihovom odnosu - koja je podvučena paralelom sa najnovijom Fabijeninom ulogom u jednoj naučno-fantastičnoj drami - postepeno popušta, čime se otvara put ka izmirenju.

GREH - Andrej Končalovski

Italijansko - ruska koprodukcija, vodi nas u Firencu početkom 16. veka. Mikelanđelo Buanaroti, koga njegovi savremnici smatraju genijem, iscrpljen je radom na završetku svoda Sikstinske kapele. Kada njegov zaštitnik i vođa plemićke porodice Dela Rovere, papa Julijus II umre, Mikelanđelo je opsednut traženjem najboljeg mermera da bi dovršio njegovu grobnicu. Umetnikova lojalnost je na proveri kada za papu bude izabran Lav X, iz suparničke Mediči porodice. On mu ponudi unosnu novu porudžbinu - rad na fasadi bazilike San Lorenco. Mikelanđelo je primoran da laže da bi zadržao naklonost obe porodice i sve više ga muče sumnja i halucinacije, navodeći ga da nemilosrdno preispituje sopstveni moral i umetničke nedostatke.

PONAŠAJTE SE KAO ODRASLI - Kosta Gavras

Ova biografska drama u grčko - francuskoj koprodukciji, zasnovana je na političkim memoarima Janisa Varufakisa, film slika Grčku 2015. godine: ekonomija je u padu, a zemlja na rubu bankrota. Nova vlada pobunila se protiv vladavine čelične pesnice EU i inspirisala milione Evropljana.

ZVANIČNE TAJNE - Gejvin Hud

Dva puta nominovana za Oskara, glumica Kira Najtli tumači glavnu ulogu u ovom filmu. ‘’Zvanične tajne’’ zasnovane su na istinitoj priči o britanskoj uzbunjivačici Ketrin Gan koja je objavila tajna dokumenta o planu vlada Velike Britanije i SAD da prisluškuju diplomate radi pripremanja uslova za izglasavanje rezolucije Saveta bezbednosti UN o intervenciji u Iraku 2003. godine.

ZA VREME RATA - Alehandro Amenabar

Film “Za vreme rata” Alehandra Amenabara, dobio je čak 5 Goja nagrada koje dodeljuje španska akademije filmske umetnosti i nauka. Alehandro Amenabar, čuven po filmovima “Otvori oči” i “More u nama”, za koji je nagrađen Oskarom, vraća se režiji na španskom jeziku nakon 15 godina. “Za vreme rata” je intenzivna, emotivna drama, smeštena u 1936. godinu, na sam početak Španskog građanskog rata, sagledana kroz perspektivu jednog od tada najboljih španskih pisaca, Miguela de Unamuna. Slavni pisac odlučuje da javno podrži vojnu pobunu u uverenju da će ona uneti red u haos koji vlada u Španiji. Levičarska vlada ga odmah otpušta sa mesta dekana na Univerzitetu u Salamanki. U međuvremenu, general Fransisko Franko okuplja snage za pobunu i započinje uspešnu vojnu akciju sa juga, tajno planirajući da preuzme kontrolu nad zemljom. Sukob je sve krvaviji, a neki od Unamunovih prijatelja i kolega su uhapšeni, što primorava Unamuna da preispita svoju prvobitnu podršku generalu Franku i svoje principe. Kada Franko premesti glavni štab u Salamanku i bude proglašen za komandanta, Unamuno ga posećuje, odlučan da zatraži milost za svoje prijatelje i kolege. Ovo je priča o prošlosti koja postavlja urgentna pitanja našoj sadašnjici, i koju kritičari nazivaju jednim od ključnih filmova 2019. Ne samo zbog toga što je važna istorjiska lekcija, već zato što donosi izuzetno relevantnu anti-fašističku poruku. Ovo je raskošna drama o početku Frankovog režima, i o tome kako je zapečatio budućnost Španije na skoro četrdeset godina.

Bonus video:

Espreso Live Session - Ivica


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.