ŠTA GLEDATI NA FESTU 2020? Kritičari Espresa biraju za vas, reč ima Đorđe Bajić (VIDEO)
Foto: Promo

FEST PREPORUKE

ŠTA GLEDATI NA FESTU 2020? Kritičari Espresa biraju za vas, reč ima Đorđe Bajić (VIDEO)

I ove godine Espreso.co.rs vam pomaže da se probijete kroz repertoar najvećeg filmskog festivala u Srbiji

Objavljeno: 10:38h

Pre par dana selektori FEST-a 2020. objavili su program ovogodišnje najveće smotre filmova u regionu.

Po 48. put u nekoliko bioskopskih dvorana u Beogradu biće prikazano preko 100 najznačajnijih svetskih ostvarenja, a Espreso.co.rs tradicionalno, iz pera naših filmskih kritičara, daje preporuke šta je to vredno što ne biste smeli da propustite.

Čast da otvori ovaj serijal tekstova ima Đorđe Bajić, a u narednim danima čitajte koje su preporuke Zorana Jankovića, Dragana Jovićevića, Ane Stevanović, Đorđa Kalijadisa, Zvonka Karanovića, Dragana Jeličića, Dejana Ognjanovića, Saše Radojevića, Marka Kostića, Slobodana Vujanovića Fridoma, MIloša Cvetkovića...

Gotovo 100 premijernih filmova je zaista impresivna brojka. Imajući u vidu da je fizički nemoguće pogledati baš sve što će biti ponuđeno, neohodno je izvagati i odlučiti se na vreme. Među filmovima koji su mi skrenuli pažnju, a koji će biti prikazani na predstojećem FEST-u, izdvajaju se: „Jojo Rabbit“ Taike Vaititija, „Svetionik“ Robeta Egersa, „Vivarium“ Lorkana Finegana, „Telo Hristovo“ Jana Komase, kao i par filmova u kojima glumi Izabel Iper („Bela kao sneg“, „Frenki“).

Naravno, ima tu još dosta toga zanimljivog, a ja ću se u ostatku teksta fokusirati na domaća ostvarenja u ponudi, ili filmove koji imaju neku sponu (produkcijsku ili kreativnu) s našim podnebljem.

OTAC

FEST otvara „Otac“, novi film Srdana Golubovića koji će neposredno pre toga svetsku premijeru imati u okviru programa „Panorama“ Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu. Dugoočekivana četvrta Golubovićeva režija donosi priču o ocu iz naslova (glumi ga Goran Bogdan) koji na sve načine pokušava da sačuva svoju porodicu. Nastanak ovog projekta već dugo pratim i jedva čekam da 28. februara vidim kako će završen film izgledati na velikom platnu Sava centra.

foto: Promo

SUMRAK U BEČKOM HAUSTORU

Pored „Oca“, u „Glavnom programu“ 48. FEST-a nalazi se još jedan upadljiv domaći favorit – a to je dokumentarno ostvarenje „Sumrak u bečkom haustoru“ u režiji Mladena Đorđevića, reditelja čiji filmovi „Made in Serbia“ i „Život i smrt porno bande“ uživaju kultni status. Glavni junaci „Sumraka“ su trojica Srba koji već decenijama taksiraju u Beču, a ova gastarbajterska priča će, stoji u najavi, biti začinjena i s malo crne magije. Deluje veoma intriganto, moram priznati!

foto: Promo

MALMKROG

Van konkurencije u „Glavnom programu“ biće prikazan rumunsko-srpski „Malmkrog“ Kristija Pujua, film koji će u Berlinu otvoriti novi program „Susreti“. U pitanju je zahtevno ostvarenje u trajanju od impresivnih 200 minuta koje svakako neće biti za sve ukuse, ali koji će, siguran sam, biti veoma zanimljivo pogledati u bioskopu. Radnja filma je smeštena u prošlost, u letnjikovac zavejan snegom, gde domaćin i gosti načinju raznovrsne teme o istoriji, religiji i poimanju sveta.

foto: Promo

UPRKOS MAGLI

Van konkurenicije će biti piti prikazan i novi film Gorana Paskaljevića, „Uprkos magli“, koji je proslavljeni srpski reditelj snimio u Italiji i u kome jednu od manjih uloga tumači naša Tamara Aleksić. Srećnici koji su pogledali ovo ostvarenje tvrde da je ovo najbolji film koji je Paskaljević snimio u proteklih dvadeset godina, a da li je zaista tako ostaje da se vidi na predstojeće FEST-u.

foto: Promo

IVANA GROZNA

Program „FEST Fokus“ donosi dva filma mladih srpskih rediteljki koje stvaraju u inostranstvu. Rumunsko-srpski film „Ivana Grozna“ u režiji Ivane Mladenović kombinuje fikciju i stvarnost u veoma ličnoj priči smeštenoj u Kladovo, rodni grad rediteljke na samoj granici Srbije i Rumunije. Ivana Mladenović je pažnju filmske javnosti skrenula svojim debitantskim igranim filmom „Vojnici. Priča iz Ferentarija“, a „Ivana Grozna“ je imala veoma uspešan festivalski život tokom koga je nagrađena u Lokarnu i Zagrebu.

EASY LAND

Drama „Easy Land“ je premijeru imala na Međunarodnom festivalu u Torontu. Ovaj kanadski film je režirala Sanja Živković, srpska rediteljka koja svoju karijeru gradi „preko okeana“ i koja je do sada snimila nekoliko uspešnih kratkih filmova. U ovom ostvarenju o našim ljudima u Kanadi glavne uloge tumače uvek rado viđena Mirjana Joković i Nina Kiri, kanadska glumica srpskog porekla koja se prolavila ulogom u seriji „Sluškinjina priča“.

foto: Promo

MAMONGA

U programu „FEST Fokus“ biće prikazano i ostvarenje „Mamonga“, debitantska režija Stefana Maleševića u domenu dugometražnog igranog filma. Ovaj srpski film je svetsku premijeru imao prošle godine u Karlovim Varima, a projekcija na FEST-u će mu biti prvo prikazivanje pred domaćom publikom. Malešević kroz tri povezane priče gradi studiju ljudskih odnosa, a glavnu ulogu tumači talentovana Marta Bjelica. Ako „Mamonga“ bude podjednako dobra kao Maleševićeva prethodna režija, dokumentarni film „Gora“, očekuje nas zaista posebno iskustvo.

TAJKUN

Ove godine ćemo na FEST-u biti u prilici da na velikom platnu ekskluzivno pogledamo prvu (a možda i drugu?) epizodu serije „Tajkun“ koja će uskoro stići na naše male ekrane. „Tajkuna“ je, po scenariju Đorđa Milosavljevića, režirao Miroslav Miša Terzić, čiji je film „Šavovi“ prošle godine upravo nagrađen na FEST-u. Naslovnu ulogu tumači Dragan Bjelogrlić, a ovo serijska kriminalistička priče deluje veoma obećavajuće. Držimo fige da „Tajkun“ podigne nivo naše TV produkcije, pošto ima naznaka da će upravo tako i biti.

foto: Promo

3 u 1: TRI KRATKA FILMA NA KOJA TREBA OBRATITI PAŽNJU

U okviru pomenutih „Specijalnih projekcija“ biće zajedno, u jednom terminu, prikazana tri kratka filma. U pitanju su srpsko-slovenački „Kuća je gde je kuća“ Petera Cerovšeka (sa Majom Šušom i Dadom Ćosićem u glavnim ulogama), italijanski „Neverovatna devojka“ proslavljenog Luke Gvadanjina (sa Džulijen Mur, Mijom Got, Martom Keler i Kajlom MekLahlanon) i hrvatski „Više ne znam ko smo mi“ Borisa Homoveca (u kome glume Dora Fišter i Luka Dragić).

PROLEĆE NA POSLEDNJEM JEZERU

Za kraj: još jedna festovska ekskluziva. „Specijalne projekcije“ donose i premijeru „Proleća na poslednjem jezeru“, RTS-ovog filma koji je Filip Čolović režirao po scenariju Vuleta Žurića. U ovom filmu Tihomir Stanić glumi našeg jedinog nobelovca, a priča se fokusira na jedan malo poznat događaj iz Andrićeve biografije koji se odigrao za vreme Drugog svetskog rata.

BONUS VIDEO:

Espreso Live Session #11 @ Knap Club: Klotljudi


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.