UMRO LEGENDARNI ČLAN MONTI PAJTONA! Svet je izgubio VELIKOG ČOVEKA! (VIDEO)
Monti Pajton, avangarda, Foto: EPA/Daniel Lealolivas

ZBOGOM!

UMRO LEGENDARNI ČLAN MONTI PAJTONA! Svet je izgubio VELIKOG ČOVEKA! (VIDEO)

On je bio britanski komičar, glumac, režiser, pisac i autor istorijskih dokumentaraca i bivši član komičarske grupe Monti Pajton

Objavljeno: 14:05h

Teri Džouns, član "Letećeg cirkusa Monti Pajtona", umro je u 77. godini, objavio je njegov agent.

On je bio britanski komičar, glumac, režiser, pisac i autor istorijskih dokumentaraca i bivši član komičarske grupe Monti Pajton.

Džouns je rođen u gradu Colwyn Bay u Walesu; otac mu je bio Velšanin, a majka Engleskinja. Porodica se preselila pa je Teri pohađao Royal Grammar School u Gildfordu. Bio je odličan učenik i kapetan ragbi-reprezentacije; tada se počeo zanimati i za glumu. Diplomirao je engleski jezik na fakultetu St Edmund Hall unutar Oxfordskog unniverziteta. U studentskim danima je upoznao Majkla Pejlina s kojim je još tada zajedno pisao razna pozorišna dela.

Nakon fakulteta je radio na televiziji: s Pejlinom je sarađivao na humorističnim emisijama Twice a Fortnight i The Complete and Utter History of Britain, a na Do Not Adjust Your Set je osim s Pejlinom radio i sa Erikom Ajdlom, takođe budućim članom Monty Pythona. 1970. se oženio; sa ženom, Helen, imao je dvoje dece.

Na Letećem cirkusu je također sarađivao s Pejlinom: u početku su skečeve pisali zajedno, a i kasnije su nastavili pomagati jedan drugome. Jedan od najpoznatijih Džounsovih skečeva bio je onaj s gospodinom Creosoteom, groteskno debelim čovekom koji za vreme večere u restoranu obilno povraća, a na kraju se prejede i eksplodira. Uspešan je bio u ulogama neuglednih sredovečnih žena, a često je glumio i starije muškarce iz više klase. Osim toga, radio je na međusobnom povezivanju skečeva i šala, pretvarajući tako pojedinačne radove u celinu. Jones se iskazao i kao režiser: režirao je Brajanov život, a na Smislu života i Svetom Gralu je sarađivao sa Terijem Gilijamom.

Nakon kraja Letećeg cirkusa, nastavio je da radi sa Pejlinom na seriji Ripping Yarns. Napisao je scenario za film "Lavirint" iz 1986. godine, režirao je filmove Erik the Viking (1989.) i "Vetar u vrbama" (The Wind in the Willows, 1996.). Pisao je knjige o srednjovekovnoj i antičkoj istoriji i po njima pravio dokumentarce: 2004. je snimio "Srednjovekovne živote" (Terry Jones' Medieval Lives), a 2006. "Varvare" (Terry Jones' Barbarians); u njima je nastojao da razbije neke istorijske mitove, kao što su popularno shvatanje srednjeg veka i kulturna dostignuća varvara iz antičkog doba. Napisao je i brojne knjige za decu, a za novine The Guardian, The Daily Telegraph i The Observer pisao je članke u kojima kritikuje modernu britansku politiku pod vladom Tonija Blera.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.