Brus Lijeva ćerka sprečila prikazivanje Tarantinovog filma "Bilo jednom u Holivudu" u Kini
Foto: Printscreen

stav

Brus Lijeva ćerka sprečila prikazivanje Tarantinovog filma "Bilo jednom u Holivudu" u Kini

Tarantino odbio da pristane na cenzuru cele scene svog filma da bi film ušao na kinesko tržište i zaradio još mnogo novca

Objavljeno: 16:22h

Kinesko tržište je najveće na svetu za sve, pa tako i za proizvode pop kulture, ali ima svoje brojne osobenosti, koje primoravaju producente da svoja ostvarenja prilagođavaju ukusu kineske publike i tamošnjeg režima. Ovu pojavu urnebesno su ismejali autori crtanog serijala South Park u drugoj epizodi poslednje, 23. sezone ("Band in China").

Film Kventina Tarantina "Bilo jednom u Holivudu" je prošlogodišnji svetski hit koji je do sada zaradio oko 372 miliona dolara širom sveta, ali jasno je da bi taj prihod bio znatno veći kada bi ovaj film bio prikazan u kineskim bioskopima.

To se ipak neće desiti. Brus Lijeva ćerka Šenon Li uložila je primedbu Nacionalnoj filmskoj upravi Kine pred najavljenu premijeru ovog filma koja je bila najavljena za oktobar, zbog scene u kojoj je Brus Li, nacionalni junak cele Kine, ismejan. Producentska kuća Sony Pictures obaveštena je da film može biti prikazan u Kini jedino ako iz njega bude uklonjena scena sa Brus Lijem. Tarantino na to nije pristao.

“Sony Pictures me je podržao 100% u toj odluci,” izjavio je Tarantino. “Bili su veoma razočarani, a i ja sam. Delimično i zato jer smo imali kineske koproducente sa kojima smo želeli da ostanemo u dobrim odnosima. Ali postoji crta koju ne možete preći. Da je to bilo samo 'Ok, Klif je udario Kejtino lice o kamin četiri puta… može li to da bude dva puta?’ U redu, to bih mogao da uradim. Ali da izbacim jednu celu scenu jer jedna zemlja ima primedbe na nju? Ne.”

“Mislim da je Kventin ispravno postupio, i ima našu punu podršku za to,” rekao je Tom Rotman (Tom Rothman), šef produkcijske kuće Sony Pictures. “To će očigledno imati finansijske posledice, ali karakter se testira kada je teško, a ne onda kada je lako.”

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.