„Potencijalni kandidat“ i „Malmkrog“ – dve srpske koprodukcije na značajnim filmskim festivalima
Foto: Promo

film

„Potencijalni kandidat“ i „Malmkrog“ – dve srpske koprodukcije na značajnim filmskim festivalima

Dve srpske manjinske koprodukcije, koje je na svojim konkursima podržao Filmski centar Srbije, naći će se u takmičarskim programima dva prestižna svetska festivala.

Objavljeno: 17:00h

Tursko-srpski film „Potencijalni kandidat“ imaće svetsku premijeru na 49. Međunarodnom filmskom festivalu u Roterdamu, koji se održava od 22. januara do 2. februara 2020. godine, a u okviru glavnog takmičarskog programa „Glasovi“. Rumunsko-srpski „Malmkrog“ otvoriće novi takmičarski program „Susreti“ ovogodišnjeg 70. Berlinskog filmskog festivala koji se održava od 20. februara do 1. marta 2020. godine.

foto: Promo

Scenarista, glavni glumac i reditelj filma „Potencijalni kandidat“ je Erčan Kesal, turski pisac, glumac i filmski reditelj. Kesal je filmom počeo da se bavi kao glumac i scenarista u filmovima Nurija Bilge Čejčana („Daleki“, „Tri majmuna“ - Nagradu za najbolju režiju u Kanu, „Bilo jednom u Anadoliji“ – Gran-pri žirija u Kanu). Erčan Kesal je takođe scenarista filma „Najava“ (2018) u režiji Mahmuta Fazila Coskuna, koji je na filmskom festivalu u Veneciji dobio Specijalnu nagradu žirija. „Potencijalni kandidat“ (engleski naslov: „You Know Him“) je Kesalov dugometražni igrani rediteljski debi. Film „Potencijalni kandidat“ koproducirale su srpske produkcijske kuće Thalia Production i Living Pictures.

Sinopsis otkriva sledeće... Kemal želi da postane gradonačelnik. Priprema svečanu večeru nadajući se da će ga na njoj predsednik partije proglasiti kandidatom. Ali, Kemal tokom večeri odbacuje svoju viziju sebe kao savesnog i predusretljivog doktora sa visokim idealima i suočava se sa istinom da u svakom čoveku počivaju nasilje, zavist i slepa ambicija.

„Malmkrog“, novi film proslavljenog rumunskog sineaste Kristija Pujua, zasnovan je na filozofskom delu „Tri razgovora“ Vladimira Solovjova, a realizovan je u koprodukciji Rumunije, Srbije, Švajcarske, Švedske, Severne Makedonije i BiH. Puju je scenarista i reditelj, poznat po višestruko nagrađivanim filmovima „Smrt gospodina Lazareskua“, „Aurora“, „Roba i lova“ i „Sijeranevada“. Smatra se začetnikom rumunskog novog talasa i jednim od najznačajnijih istočnoevropskih filmskih reditelja.

Srpski koproducenti filma su Sense Production i Cinnamon Film. Na „Malkmkrogu“ su radili domaći dizajneri zvuka Zoran Maksimović i Ognjen Popić, komputerske vizuelne efekte kreirali su Živa Stanojević i Vukan Burić, a u filmu je korišćena numera „Tebe pojem“ Stevana Stojanovića Mokranjca. Filmski centar Srbije podržao je 2018. projekat „Malmkrog“ (tada pod nazivom „Letinjikovac“) na konkursu za sufinansiranje manjinskih koprodukcija.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.