Stiven King optužen za rasizam jer pri glasanju za Oskar mari samo za kvalitet, a ne za rasu ili pol autora
Foto: Printscreen

politička korektnost

Stiven King optužen za rasizam jer pri glasanju za Oskar mari samo za kvalitet, a ne za rasu ili pol autora

Poznati pisac i član žirija za dodelu Oskara u tri kategorije, Stiven King, našao se na meti brojnih napada zbog izjave da ga zanima samo umetnički kvalitet, a ne pol ili rasa autora kada glasa kome će pripasti prestižna nagrada

Objavljeno: 13:30h

''Kada glasam za neko ostvarenje kao član Filmske akademije, polnu i rasnu različitost uopšte ne razmatram u pitanjima umetnosti. Samo kvalitet. Smatram da je svaki drugi način pogrešan", poručio je ''kralj horora“ i pisac scenarija za mnoge nagrađene filmove.

On je član Akademije u tri kategorije - najbolji film, najbolji originalni i najbolji adaptirani scenario.

Njegova izjava naljutila je mnoge u Holivudu, pa ga je rediteljka Ejva Duvernej (Ava DuVernay) nazvala nazadnim, dok je spisateljica Roksen Gej poručila da King "veruje u kvalitet samo jedne demografske grupe".

"Nikad u umetnosti ne bih uzeo u obzir (polnu i rasnu) raznovrsnost. Samo kvalitet. Čini mi se da bi svaki drugačiji postupak bio pogrešan", napisao je Stiven King. Ovaj tvit privukao je više od 21 hiljade komentara.

foto: Printscreen

"Kada se probudite, meditirate, protegnete se, dohvatite svoj telefon da vidite šta ima novo u svetu i vidite tvit od nekoga kome se divite koji je tako nazadan i tako neznalički, poželite da se vratite natrag u krevet", komentarisala je Ejva Duvernej, rediteljka fenomenalne mini TV serije "Kada nas vide" (When They See Us, 2019).

U prethodnoj objavi King je spomenuo da kao pisac ima pravo da nominuje filmove u tri kategorije: za najbolji film, najbolji adaptirani scenario i najbolji originalni scenario.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.