Rumunsko-srpski film „Malmkrog“ premijerno na Berlinskom filmskom festivalu
Foto: Promo

film

Rumunsko-srpski film „Malmkrog“ premijerno na Berlinskom filmskom festivalu

Novi film proslavljenog rumunskog sineaste Kristija Pujua, koji je realizovan uz podršku Filmskog centra Srbije i uz učešće srpskih autora, otvoriće novi takmičarski program „Susreti“ ovogodišnjeg 70. Berlinala.

Objavljeno: 10:28h

U Berlinu će se održati svetska premijera filma „Malmkrog“ zasnovanog na filozofskom delu „Tri razgovora“ Vladimira Solovjova, koji je realizovan u koprodukciji Rumunije, Srbije, Švajcarske, Švedske, Severne Makedonije i BiH. Producent je Anka Puju sa kompanijom Mandragora (Rumunija), izvršni producent Anamaria Antoči, a koproducenti su Milan Stojanović iz Sense Production, Ivica Vidanović iz Cinnamon Film (Srbija), Jorgen Andersen iz kompanije Doppleganger (Švedska), Dan Vešler iz Bord Cadre Films (Švajcarska), Mirsad Purivatra iz Produkcije 2006 (BiH) i Labina Mitevska iz Brothers and Sisters Mitevski (Severna Makedonija).

foto: Promo

Na „Malkmkrogu“ su radili srpski dizajneri zvuka Zoran Maksimović i Ognjen Popić, komputerske vizuelne efekte kreirali su Živa Stanojević i Vukan Burić, a u filmu je korišćena numera „Tebe poem“ Stevana Stojanovića Mokranjca. Pored toga, na filmu su radili i domaći filmski radnici u sektoru kamere, uz korišćenje filmske opreme iz jednog od domaćih filmskih rentala. Filmski centar Srbije podržao je projekat „Malmkrog“ (tada pod nazivom „Letinjikovac“) na konkursu za sufinansiranje manjinskih ko-produkcija u 2018. godini. Kristi Puju (Cristi Puiu) je scenarista i reditelj, poznat po višestruko nagrađivanim filmovima „Smrt gospodina Lazareskua“ (2005), „Aurora“ (2010), „Roba i lova“ (2001) i „Sijeranevada“ (2016). Smatra se začetnikom rumunskog novog talasa i jednim od najznačajnijih istočnoevropskih filmskih reditelja.

foto: Promo

Novi berlinski takmičarski program „Susreti“

Prestižna sekcija „Susreti“ („Encounters“), ustanovljena je dolaskom Karla Šatriana na poziciju umetničkog direktora Berlinala, a predstavlja platformu koja nastoji da gaji estetski i dramaturški smele radove nezavisnih i inovativnih filmskih stvaralaca. Cilj joj je da podržava nove poglede u kinematografiji i pruža prostor raznovrsnim narativnim i dokumentarnim formama u zvaničnoj selekciji. Osmišljen kao kontrapunkt, ali i dopuna glavnom „Takmičarskom programu“ („Competition“), „Susreti“ je takmičarski program posvećen novim vizijama. Odabrani filmovi redefinišu tradicionalne forme i pozivaju gledaoce da preispitaju svoju poziciju u odnosu na njih. Kao ogledalo novih načina produkcije, koji su razvijeni u 21. veku, koje reflektuje tu živu energiju, „Susreti“ postaju sastajalište filmskih stvaralaca, producenata, programera i kritičara, ljubitelja filma i filmskih festivala. Program „Susreti“ okuplja petnaestak radova – svetskih i međunarodnih premijera igranih i dokumentarnih filmova. Tročlana komisija će dodeliti nagrade za Najbolji film, Najbolju režiju i Specijalnu nagradu žirija.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.