Srpski filmovi na 31. Filmskom festivalu u Trstu
Foto: Promo

festival

Srpski filmovi na 31. Filmskom festivalu u Trstu

Od 17. do 23. januara održaće se 31. izdanje Filmskog festivala u Trstu, vodećeg festivala posvećenog kinematografijama Centralne i Istočne Evrope na tlu Italije. I ove zime na programu su brojni srpski filmovi, kao i srpske manjinske koprodukcije.

Objavljeno: 12:42h

U takmičarskom programu dugometražnih igranih filmova biće prikazana Asimetrija Maše Nešković i rumunsko-srpska koprodukcija Ivana Grozna autorke Ivane Mladenović. Film Asimiterija je i manjinska italijanska koprodukcija, a projekat tog filma učestvovao je prošle godine u programu This is IT! koprodukcionog marketa When East Meets West (WEMW) upravo ovog festivala u Trstu.

foto: Promo

Van konkurencije za nagrade u Trstu će biti prikazane i dve srpske manjinske koprodukcije – Posljednji Srbin u Hrvatskoj Predraga Ličine i Rounds Stefana Komandareva. Tu je i specijalna projekcija klasičnog filma W. R. - Misterije organizma velikana jugoslovenskog i srpskog filma, pokojnog Dušana Makavejeva.

Deo takmičarskog programa kratkometražnh filmova je i zapaženo ostvarenje Mi smo videli leto mladog Nikole Stojanovića. U programu Art & Sound (Umetnost i zvuk) biće prikazani i film Slučaj Makavejev: Proces u bioskopskoj sali Gorana Radovanovića i srpska manjinska koprodukcija, biografski dokumentarac Tusta Andreja Korovljeva.

U ovogodišnje izdanje pomenutog koprodukcionog marketa When East Meets West (Kad istok susretne zapad) uvršten je i projekat srpskog igranog filma 1970 reditelja Darka Lungulova, reditelja filmova Tamo i ovde i Spomenik Majklu Džeksonu.

Forum će se odigrati tokom trajanja Filmskog festivala u Trstu, od 19. do 21. januara. Bilo je prijavljeno ukupno 338 projekata iz 55 zemalja, što je rekordan broj prijava do sad, a odabrana su 22 projekta u fazi razvoja, 12 igranih i 10 dokumentarnih, a očekuje se dolazak 500 filmskih profesionalaca iz više od 40 zemalja.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.