Film "Slatko od Ništa" Borisa Mitića najgledaniji dokumentarac 2019 na svetskoj platformi MUBI
Foto: Printscreen

Dokumentarni film

Film "Slatko od Ništa" Borisa Mitića najgledaniji dokumentarac 2019 na svetskoj platformi MUBI

“Slatko od Ništa” je satirična dokumentarna parabola u kojoj Ništa, umorno od nerazumevanja, beži od kuće i dolazi da se obrati prvi i poslednji put. Dokumentarne kadrove snimalo je više od 60 direktora fotografije u 70 zemalja, muziku su pisali Paskal Komelad (Pascal Comelade) i britanski bend Tiger Lilllies, a glas Ničega, koje se sve vreme obraća publici u stihu, pozajmio je Igi Pop.

Objavljeno: 10:44h

Film “Slatko od Ništa” reditelja Borisa Mitića iz Srbije proglašen je za najgledaniji dokumentarac 2019. godine na vodećoj onlajn globalnoj platformi za arthouse filmove MUBI.

foto: Printscreen

Mitićev film “Slatko od Ništa” (In Praise of Nothing), rađen u koprodukciji Srbije i Hrvatske, sa Igijem Popom kao naratorom, dobio je nagradu MUBI za najgledaniji dokumentarac 2019. godine na osnovu glasova publike. U konkurenciji za to priznanje bili su i filmovi “Inland Sea”, koji je pobedio u kategoriji striming dokumentarca godine, te “Peace” “The Beaches of Anges” i “The Gleaners and I”. Ujedno, “Slatko od Ništa” bio je i u najužem izboru u kategoriji MUBI ekskluzive godine, u kojoj je pobedio brazilski “Bixa Travesty” (Claudia Priscilla, Kiko Goifman).

foto: Printscreen

Mitićev “Slatko od Ništa” satirična je dokumentarna parabola u kojoj Ništa, umorno od nerazumevanja, beži od kuće i dolazi da se obrati prvi i poslednji put. Dokumentarne kadrove snimalo je više od 60 direktora fotografije u 70 zemalja, muziku su pisali Paskal Komelad (Pascal Comelade) i britanski bend Tiger Lilllies, a glas Ničega, koje se sve vreme obraća publici u stihu, pozajmio je Igi Pop.

“Slatko od Ništa” preveden je sa engleskog na 35 jezika, uključujući arapski, kineski, persijski, korejski, hindi, bengalski, esperanto, latinski i srpski, a krajem februara 2019. godine postao je dostupan za gledanje na internetu po simboličnoj ceni najpre na sajtu nothing.exposed.

foto: Printscreen

Svetska premijera tog filma bila je na 70. Festivalu u Lokarnu 2017. godine, nakon čega je prikazan na više desetina festivala i bijenala umetnosti, kao i na niz evropskih TV stanica, a domaću festivalsku premijeru imao je na 11. Beldocsu. Nastao je uz podršku Filmskog centra Srbije, Hrvatskog audiovizuelnog centra (HAVC), Kretivne Evrope, IDFA fonda i Centra za savremenu umetnost u Ženevi. Projekat je, dok je bio u završnoj fazi, dobio u Trstu i HBO evropsku nagradu za najbolji dokumentarni film u nastajanju. “Slatko od Ništa” producirala je beogradska kuća Dribbling Pictures, čiji je osnivač Mitić, poznat i po nagrađivanim filmovima “Pretty Dyana”, “UNMIK Titanik”, “Doviđenja, kako ste?”, koja su prikazana na više od 200 festivala, nagrađena 25 puta i emitovana na 20 međunarodnih televizija.

Mitić trenutno razvija dokumentarni projekat “A šta sad, a šta tad?”, koji će biti snimljen u jednom pokretnom 90-minutnom kadru, sa pregršt specijalnih efekata. Razvoj scenarija podržan je od HAVC-a.

Striming platforma MUBI, inače, prikazuje izbor filmova u rasponu od kultnih klasika do hitova svetskih festivala autorskog filma, koji se neprestano menja.

Na osnovu glasova publike, najboljim igranim filmom proglašen je južnokorejski “Parazit” Bonga Džon-hoa, koji je osvojio Zlatnu palmu u Kanu, a upravo i Zlatni globus za najbolji strani film. Publika platforme MUBI proglasila je dokumentarcem 2019. godine irsko-britanski film “A Dog Called Money” (Seamus Murphy), a najboljim kratkim filmom “Kitbull”. Najgledaniji igrani film je grčko-poljski “Pity” (Babis Makrdis), a kratki mađarski “GUO4” (Peter Strickland).

Nagrada MUBI Go u kategoriji dugometražnih igranih filmova pripala je Kventinu Tarantinu i njegovom “Bilo jednom u Holivudu”, a u dokumentarnoj kategoriji britanskom filmu “Diego Maradona” Asifa Kapadije. Filmskim autorom godine proglašena je pokojna francuska rediteljka Anjes Varda, a u konkurenciji su bili i Džim Džarmuš, Jorgos Lantimos, Dejvid Linč i Tarantino. Glumačku nagradu odnela je ŽIlijet Binoš, a u užem izboru bili su i Adam Drajver, Izabel Iper, Hoakin Finiks i Tilda Svinton.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.