OTPISANI NISU OTPISANI: Zablistaće opet starim sjajem (VIDEO)
Foto: Youtube/Otpisani

ili neće?

OTPISANI NISU OTPISANI: Zablistaće opet starim sjajem (VIDEO)

Nakon emitovanja oštećene kopije, najavljena restauracija kultnog filma!

Objavljeno:

Pre nekoliko dana, mediji su objavili da je kopija kultnog filma "Povratak otpisanih" u tako lošem stanju, da će propasti. Sada Slavoljub Gnjatović iz "Delta videa" navodi da će film biti restauriran i da će opet zablistati starim sjajem.

"Podigli smo iz Jugoslovenske kinoteke kopiju filma 'Povratak otpisanih', biće nam potrebno mesec i po do dva da je sredimo. Film će se pojaviti u februaru u novom svetlu", rekao je on za "Kurir".

"Delta video" brine o katalogu "Avala filma" nakon prodaje Česima, a Gnjatović podvlači da film nije oštećen usled "preteranog emitovanja", jer je to nemoguće.

"Oštećenje je izazvano lošim čuvanjem traka i presnimavanjem, filmovi se emitovanjem ne oštećuju jer su digitalni. Proces restauriranja je spor, od 2000. do 2011. smo iz kataloga 'Avala filma' restaurirali 160 naslova, koji su bili u pristojnom stanju. Ima i filmova koji su u gorem stanju od 'Otpisanih'. Trebaće nam pet godina da bismo sredili 250 filmova, ne u standardu HD ili 2K, već u 6K tehnologiji. Nadamo se da će i u RTS-u zaživeti taj standard, koji će kontrolisati mašine", rekao je on.

Iz RTS-a podvlače da je važno obnoviti domaće filmsko blago.

"Poznato mi je da je u toku restauracija i remasterovanje još nekih remek-dela, a RTS će ih obezbediti i prikazati čim nam postanu dostupna. Za obnavljanje kompletnog fonda biće potrebno mnogo vremena i napornog rada, ali je taj proces u toku i siguran sam da će sve jugoslovenske filmove biti moguće jednog dana gledati onako kako im i dolikuje," rekao je "Kuriru" Nikola Popević, glavni i odgovorni urednik Filmskog programa Javnog servisa.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.