Hajrudin Krvavac: od zatočenika Golog Otoka do tvorca "partizanskog vesterna"
Foto: Printscreen

Domaći film

Hajrudin Krvavac: od zatočenika Golog Otoka do tvorca "partizanskog vesterna"

Ove nedelje u Sarajevu obeležena je uspomena na velikog bosanskog i jugoslovenskog režisera

Objavljeno: 14:48h

Sarajevo je u nedelju bilo u znaku Hajrudina Šibe Krvavca, velikog jugoslovenskog reditelja, upamćenog po filmovima "Valter brani Sarajevo", "Most", "Diverzanti", "Vrtlog", koje su gledali milioni ljudi. "Valter" je i sada veoma popularan u Kini, a "Most" su otkupile gotovo sve zemlje sveta.

Povodom 93 godine od rođenja reditelja, u gradu na Miljacki, od prepodnevnih do kasnih večernjih sati, organizovan je niz susreta i razgovora o doprinosu ovog predstavnika celog jednog filmskog žanra poznatog kao "partizanski vestern". Rečeno je da filmovi Hajrudina Šibe Krvavca predstavljaju kontinuitet modernog filmskog izraza u estetskom i svakom drugom segmentu, zbog čega i jesu kulturno blago. Sećanje na reditelja pratile su i projekcije njegovih, gotovo zaboravljenih, dokumentarnih filmova "Oteta zemlja", "Selice", "Poplave", "U dolini Neretve"...

Hajrudin Šiba Krvavac bio je zatočenik Golog otoka, ali o tome nikada nije govorio, niti ga je inspirisalo da o tome ostavi bilo kakav rediteljski zapis. Početkom građanskog rata u Bosni i Hercegovini, nije želeo da napusti Sarajevo u kome je rođen. Odbijao je mnogobrojne pozive prijatelja, među kojima je bio i glavni lik iz njegovog Valtera, Bata Živojinović.

Umro je 11. jula 1992. godine u svom rodnom gradu.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.