Kusturica odustao od filma o Jasenovcu
Foto: MKI

domaći film

Kusturica odustao od filma o Jasenovcu

Kao što se dalo pretpostaviti, film o koncentracionom logoru Jasenovac je mnogo više od filma, i još jedan je pokazatelj problema da u Srbiji niko nije u stanju da postigne složan odgovor povodom bilo kojeg važnog pitanja, pa samim tim ni da donese ispravnu odluku. Ipak, ako su Jevreji snimili na desetine filmova o svom stradanju, nema razloga da i Srbi ne ispričaju više različitih filmskih priča o svom stradanju u 2. svetskom ratu.

Objavljeno: 11:11h

Reditelj Emir Kusturica odustao je od ideje da snimi film o Jasenovcu, koji je najavljen ranije ove godine na osnovu načelnog dogovora s ministrom kulture i informisanja Srbije Vladanom Vukosavljevićem. Ministar je i dalje, međutim, optimista u tom pogledu.

“Nije se to razvilo. U međuvremenu se snima jedan film o Jasenovcu i nekako u mojim elementarnim česticama nije bilo dovoljno seratonina za mogućnost delovanja na tom planu. Mala je Srbija da bi mogla da ima dve verzije Lakloovih ‘Opasnih veza’, kao što je bilo krajem 80-ih u Francuskoj”, rekao je Kusturica 25. decembra na konferenciji za novinare u Ministarstvu kulture i informisanja, na kojoj je najavio 13. Kustendorf festival na Mokroj Gori.

Prema rečima Kusturice, film o Jasenovcu je “mnogo ozbijnija tema nego pravljenje vodoskoka ili popločavanje gradskih trgova”.

“Nemam nameru da te projekte izvrgnem ruglu, ali je problem što se kod nas te teme dogovaraju i realizuju na sličan način. Mislim da je produbljivanje duhovne tegobe koju je proizveo Jasenovac temeljno ljudsko pitanje, ne samo srpsko. Kao što mislim da i pitanje Kosova kod svih poštenih i moralnih ljudi nije nacionalno pitanje nego je pitanje morala koji se tiče ne samo Srba nego, ja mislim, i Nemaca. A to što smo mi podeljeni jednom propagandnom gvozdenom zavesom, tako je i koncepcija u kojoj se dele filmovi više pitanje kako koji autor odgovara toj temi, a ne koja tema odgovara autoru. Da sam ja napravio film o Jasenovcu, on bi sigurno imao veliku promociju, ali se možda ne bi uklopio u koncepciju svega onoga što je za vreme druga Tita bilo. Mislim da mi živimo u novo vreme druga Tita, odnosno Miloša Obrenovića, gde se uglavnom svemu što može da bude najbolji domet kaže – ne, upravo zbog usklađivanja odnosa. Utoliko je možda dobro da ja nisam radio taj film. Ne po narod nego po to – ne“, rekao je Kusturica, odgovarajući na pitanje portala SEEcult.org u kojoj je fazi ranije najavljena ideja o filmu na temu Jasenovca koji bi on radio.

Ministar je, s druge strane, izrazio optimizam da će taj film biti snimljen.

“Tragični fenomen genocida u takozvanoj Nezavisnoj državi Hrvatskoj zjapeća otvorena rana na istorijskom pamćenju i identitetu našeg naroda. Taj fenomen je toliko značajan da sam ja veći optimista od Emira da će on snimiti taj film - bilo o uzrocima, bilo o samom fenomenu, bilo o danas prisutnim refleksima. Ta tema je toliko važna da ona jeste kamen mudrosti za svakog nadahnutog umetnika, ali i toliko užasavajuća, a i rizična, da su potrebni velika hrabrost, odlučnost, kao i čitav niz okolnosti koje treba da se steknu da bi se takva stvar desila. Ja verujem da će Emir Kusturica da se pozabavi i tom temom i tim fenomenima i refleksima kada se za to steknu uslovi, a to je čini mi se brzo”, izjavio je Vukosavljević.

Kusturica i Vukosavljević na konferenciji o filmu o Jasenovcu, 10. april 2019.

Film o Jasenovcu koji bi radio Kusturica najavljen je u Ministarstvu kulture 10. aprila, na dan kada je osnovana NDH, u okviru koje je postojao logor Jasenovac, najveći koncentracioni logor na prostoru okupirane Jugoslavije za vreme Drugog svetskog rata.

Vukosavljević je tada rekao da srpska kinematografija “nije snimila ni jedan film o genocidu nad srpskim narodom u NDH”, dodajući da ne misli samo na logor smrti Jasenovac, nego i na mnoge druge logore, na žrtve u jamama...

Ministar je tada ocenio i da Kusturičin film ne bio bio konkurent filmu “Dara iz Jasenovca” Predraga Gage Antonijevića, čiji je scenario podržan prethodno na konkursu Filmskog centra Srbije.

“Uspeli smo da postignemo načelni dogovor da se on (Kusturica) pozabavi tom temom, da pokuša sa saradnicima koje sam izabere da napravi scenairo, da taj scenario pogledamo zajednički i da onda u narednim godinama, da li je to 2020, 2021, uz napore Ministarstva kulture i informisanja Srbije i njegove, pokušamo da porodimo još jedan značajan projekat u oblasti filma koji se tiče ove teme”, rekao je Vukosavljević.

Reditelj Predrag Gaga Antonijević završio je protekle jeseni prvu fazu snimanja filma "Dara iz Jasenovca" o stradanju srpske dece u logoru Jasenovac, čija se premijera očekuje na proleće 2020. godine, a realizuje se uz podršku Vlade Srbije i FCS-a.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.