Svetska premijera novog dokumentarnog filma Mladena Kovačevića na festivalu u Roterdamu
Foto: Promo

dokumentarni film

Svetska premijera novog dokumentarnog filma Mladena Kovačevića na festivalu u Roterdamu

Intiman film o svakodnevici kineskih radnika, između komunističke tradicije i novoustanovljenog kineskog sna o uspehu, vodi nas u Yiwu, grad sa 600 fabrika božićnih ukrasa u kojima se božićne radosti proizvode za celi svet

Objavljeno: 10:48h

Osim „Mog jutarnjeg smeha“, debitantskog igranog filma Marka Đorđevića, deo zvaničnog programa Bright Future (Svetla budućnost) predstojećeg izdanja Međunarodnog filmskog festivala u Roterdamu (IRFF) je i Merry Christamas, Yiwu, novi celovečernji dokumentarni film Mladena Kovačevića. To će biti svetska premijera pomenutog ostvarenja.

Ovaj, kako navode autori i producenti, intiman film o svakodnevici kineskih radnika, između komunističke tradicije i novoustanovljenog kineskog sna o uspehu, vodi nas u Yiwu, grad sa 600 fabrika božićnih ukrasa u kojima se božićne radosti proizvode za celi svet.

foto: Promo

Scenarista i reditelj je Mladen Kovačević, producenti su Iva Plemić Divjak, Mario Adamson i Rut Reid, a koproducenti: Jasmina Sijeričić, Hajno Dekert i Tjeri Detej. Montažerka je Jelena Maksimović, direktor fotografije Marko Milovanović. Kompozitor je Olof Dreijer. Za dizajn i miks zvuka postarao se Patrik Stromdal, a asistent postprodukcije zvuka je Pavle Kovačević. Film je nastao pod okriljem kuća Horopter Film Production iz Srbije i Sysifos Film iz Švedske, u koprodukciji sa kućama iz Francuske, Nemačke i Belgije, te RTBF – Belgijske nacionalne televizije. Nastanak filma su, između ostalih, podržali i Filmski centar Srbije i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Nakon studija filma u Beogradu, Londonu i Kejp Taunu, Mladen Kovačević je režirao Anplagd (2013), Zid smrti i tako to (2016) i 4 godine u 10 minuta (2018). Njegova poetika, utemeljena je u jednostavnosti realizma, a filmovi istražuju različite stilove i idiosinkretičke dramske strukture uz nekonvencionalan pristup naturalističkoj estetici. Kovačevićevi prethodni filmovi, prikazani su u takmičarskim selekcijama festivala Visions duRéel, IDFA, Hot Docs, CPH:DOX, FIDMarseille, nagrađivani i distribuirani u zemlji i inostranstvu. Trenutno razvija projekte Počeci - eksperimentalni dokumentarac baziran na dnevničkim zapisima i Koryo, koji će biti sniman u Severnoj Koreji.

Autori i producenti filma poželeli su da izraze veliku zahvalnost Filmskom centru Srbije. Kažu, zahvaljujući FCS-ovom imanju sluha za osvedočeni potencijal srpskog dokumentarnog filma i usled njihove konzistentne politike participacije i prisustva srpskih autora i producenata na najrelevantnijim razvojnim programima i festivalskim marketima, ovaj njihov projekat je razvijan i finansiran na brojnim uglednim i uticajnim programima i marketima tokom 2017. i 2018. godine.

Novo, 49. po redu izdanje Međunardonog filmskog festivala u Roterdamu biće održano od 22. januara do 2. februara 2020. godine.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.