ČETVRTI FESTIVAL META-FILMA Od 12. do 14. decembra u Art Bioskopu Kolarac
Foto: Promo

festival

ČETVRTI FESTIVAL META-FILMA Od 12. do 14. decembra u Art Bioskopu Kolarac

Četvrti festival filma o filmu donosi premijeru tek objavljenog italijanskog filma "Magične noći", zanimljive domaće filmove i kvalitetna predavanja o filmskoj umetnosti i njenim pedagozima

Objavljeno: 12:32h

Četvrti festival meta-filma koji se prvenstveno bavi podžanrom “filma o filmu” biće održan od 12. do 14. decembra u Art Bioskopu Kolarac u Beogradu. Prvog dana festivala na programu su dve epizode iz televizijske serije Milutina Petrovića “Nebojša Čelik – Kako preživeti moderna vremena” i film Paola Virzija “Čudesne noći”, koji govori o bolnom završetku veličanstvene ere velike italijanske kinematografije.

U meta filmovima akteri jasno ukazuju da je ono što gledamo proizvod fikcije, a to su ujedno i filmovi koji govore o filmovima – o procesu njihove pripreme i snimanja.

foto: Promo

U njima se koriste video materijali različitog porekla poput kućnih filmova, televizijskih snimaka i eksperimentalnih filmova. S druge strane, meta filmovi su česta pojava i u prestižnoj holivudskoj produkciji.

Poseban naglasak na ovom festivalu biće na meta filmovima proslavljenog srpskog filmskog reditelja Gorana Markovića „Mnoštvo i manjina“ i „Delirijum tremens“.

Novu generaciju rediteljki na Četvrtom festivalu meta filma predstaviće Marina Radmilac sa filmom “Who the Fuck Are You”, koji je po rečima autorke “crno-bela psihodelična pank drama”.

Na Četvrtom festivalu meta filma biće dodeljena nagrada "Branko Vučićević", posvećena sećanju na izuzetnog autora, tvorca pojma „srpska montaža“, koji je svojim scenarističkim opusom pružio dragocen doprinos razvoju ovdašnjeg meta filma. Dosadašnji dobitnici ove nagrade su snimatelj i reditelj Miša Milošević i likovni umetnici i filmski autori, Neša Paripović i Ljubomir Šimunić. Na zatvaranju, posle dodele nagrade, sledi projekcija filma nagrađenog autora.

PROGRAM FESTIVALA META FILMA

ČETVRTAK, 12. decembar

18:30h NEBOJŠA ČELIK – KAKO PREŽIVETI MODERNA VREMENA: STRES - Milutin Petrović

NEBOJŠA ČELIK – KAKO PREŽIVETI MODERNA VREMENA: JEZIK

20:30h ČAROBNE NOĆI - Paolo Virzi

PETAK , 13. decembar

17:00h WHO THE FUCK ARE YOU, Srbija, 2019 - Marina Radmilac

18:30h MNOŠTVO I MANJINA Srbija, 2017 - Goran Marković

20:30h DELIRIJUM TREMENS, Srbija, 2019 - Goran Marković

SUBOTA, 14. decembar

16:30h AMITIVIL/BUĐENJE, SAD, 2017 - Frenk Kalfun

18:00h Predavanje - Vesna Perić: "Serijalnost i meta film

19:00h IN MEMORIAM – VLADIMIR PETRIĆ

20:00h Dodela nagrade "Branko Vučićević"

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.