Deset najlepših domaćih dečijih i omladinskih filmova
Foto: Printscreen

Domaći film

Deset najlepših domaćih dečijih i omladinskih filmova

Redosled filmova u ovom članku je nebitan, a nostalgija kod starijih čitalaca (i nadamo se, radoznalost kod mlađih) je neizbežna

Objavljeno: 16:54h
Vladimir Marković

Dečijih filmova i filmova za mlade u jugoslovenskoj i srpskoj kinematografiji snimljeno je relativno malo, ali svi odišu toplinom i lepom edukativnom pričom iz vremena kada se celo društvo brinulo o vaspitanju dece. Izdvajamo deset verovatno najlepših dečijih filmova jugoslovenske i postjugoslovenske kinematografije.

Kad golubovi dolete (1968) Vlasta Radovanović

Priča o gradskoj deci koja odrastaju u Beogradu i imaju svoj svet u koji se iznenada ušunjaju neobični neznanci, predvođeni živopisnim Žikom Afrikom (Miodrag Petrović Čkalja) i okupiraju golubarnik u dvorištu.

Dogodilo se na današnji dan (1987) Miroslav Lekić

Još jedna priča o odrastanju u Beogradu šezdesetih godina prošlog veka pruža lepu kolekciju karaktera i, pomalo nalik na TV seriju Grlom u jagode, karakterističnu nostalgiju.

Vuk samotnjak (1972) Obrad Gluščević

Mali Slavko Štimac u svojoj prvoj ulozi dečaka Ranka koji se sprijateljio sa nemačkim vučjakom zaostalim u šumi nakon povlačenja nemačke vojske.

Poslednja trka (1979) Jovan Rančić

Dečak je zavoleo "penzionisanog" trkačkog konja Zimzelena i odlučio da, uprkos mišljenju odraslih, dokaže da Zimzelen i dalje može da bude dobar takmičar.

Princ od papira (2007) Marko Kostić

Priča o devojčici koja se sprijateljuje sa lopovom koji je došao da opljačka njene roditelje. Nemojte nikada da isprobate to kod kuće i ne otvarajte vrata nepoznatim osobama. Ovaj film je dobio dvanaest velikih međunarodnih nagrada za dečji film, a i scenaristkinja Vladislava Vojnović nešto kasnije je dobila nagradu Politikinog zabavnika za najbolji dečji roman.

Orlovi rano lete (1966) Soja Jovanović

Ekranizacija romana Branka Ćopića "Orlovi rano lete" prikazuje odrastanje dece u bosanskom selu neposredno pred početak i nakon početka 2. svetskog rata, sa neponovljivim humorom našeg najboljeg pisca dečje književnosti i nezaboravnim ulogama Čkalje, Bate Paskaljevića i Ljubiše Samardžića.

Čavka (1988) Miša Radivojević

Prijateljstvo dva dečaka, jednog koji živi u blagostanju sa porodicom i drugog koji je napušteno dete-beskućnik koje se bori za svoj opstanak kako zna i ume.

Vlak u snijegu (1976) Mate Relja

Jedna đačka ekskurzija vozom krenula je po zlu kada je voz zavejala mećava, ali kad se male ruke slože, sve se može - song iz ovog filma ostao je da živi do danas.

Srećno, Kekec! (1963) Jože Gale

Dva dečaka, Kekec i Rožle, dolaze da služe kao pastiri poljoprivredniku koji je imao slepu kćer Mojcu. Kad pade noć, dva dečaka počeše govoriti o ženi koja živi u planini i koja krade decu. Njeno ime je Pehta. U jutarnjim satima, Kekec, Mojca i Rožle odlaze na alpsku kućicu i Kekec Mojci obećava da će joj pronaći lek za oči. Kad je devojčica brala cveće, stiže Pehta i odvede Mojcu...

Hajdučka vremena (1977) Vladimir Tadej

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.