ZAVRŠEN 25. FESTIVAL AUTORSKOG FILMA: Domaći film je dobio nagradu
Festival autorskog filma, Foto: Promo

ZASLUŽENO

ZAVRŠEN 25. FESTIVAL AUTORSKOG FILMA: Domaći film je dobio nagradu

Grand-Prix “Aleksandar Saša Petrović“ pripao je Marku Đorđeviću za film “Moj jutarnji smeh”

Objavljeno:

Grand-Prix “Aleksandar Saša Petrović“ pripao je Marku Đorđeviću za film “Moj jutarnji smeh”

Dodelom nagrada i projekcijom filma „Talaso“ r. Gijom Niklo večeras je svečano zatvoren 25. Festival autorskog filma. Žiri Glavnog takmičarskog programa radio je u sastavu Arijel Švajcer, filmski kritičar, Ognjen Glavonić, reditelj, i Hana Jušić, rediteljka. Ovogodišnji Festival autorskog filma završen je dodelom glavnih nagrada u Kombank Dvorani. Grand-Prix „Aleksandar Saša Petrović“, u iznosu od 5 000 evra, za najbolji film glavnog takmičarskog programa pripao je filmu „Moj jutarnji smeh“, srpskog reditelja Marka Đorđevića. Reditelj Marko Đorđević obratio se publici i izrazio svoje veliko oduševljenje i zahvalnost, naglasivši da je za uspeh filma ključan bio timski rad i velika posvećenost. Nagradu za najbolju režiju osvojio je film „Vatra će doći“ reditelja Olivera Laksea. Oliver Lakse se putem video poruke zahvalio žiriju i organizatorima Festivala na ovom priznanju, a nagradu je u njegovo ime primila Katrin Fodri, ataše za kultura Francuskog instituta u Beogradu. Ove godine po prvi put sa velikim zadovoljstvom predstavljena je nagrada “Gordan Mihić” za najbolji scenario,posvećena jednom od najznačajnijih autora jugoslovenskog i srpskog filma.

foto: Promo

Nagradu „Gordan Mihić“ za najbolji scenario dobio je film, „Martin Eden“ reditelja Pjetra Marčela. Scenarista filma, Mauricio Brauđi se takođe putem video poruke obratio prisutnima uz veliku zahvalnost Festivalu: “Velika nam je čast što smo dobili ovu nagradu koja nosi ime Gordan Mihić, koji je napisao veoma važne evropske filmove. Martin Eden je knjiga s kojom smo se poistovećivali još u mladosti Pjetro i ja.To je veoma važna knjiga o prošlom veku I o tome kako je to stoleće uticalo na sadašnje vreme. To je istovremeno i bitno promišljanje velikog pisca o industriji kulture i o tome da je bilo kakva politička pozicija , ako je bez solidarnosti osuđena na to da bude više povezana sa smrću nego sa životom.Veoma mi je važno to što Festival i publika podržavaju nezavisne filmove .” Posebno priznanje žirija pripalo je reditelju Honas Truebi za film “ Devica Avgusta”. Reditelj i profesor Vlastimir Sudar ove godine je odlučivao o nagradi za najsinamatičniju sekvencu u igranom filmukoje nosi ime nedavno preminulog profesora Vlade Petrića a u čast Slavka Vorkapića. Vlastimir Sudar se zahvalio domaćinima Festivala, selektorima i svim prisutnima, dodavši da je ove godine program Festivala nadmašio njegova očekivanja. - Vlada Petrić je bio jedan od onih intelektualnih veličina koje su nekako diskretno živele tu među nama. Njegov uticaj je bio veliki naročito o filmskim studijama, važno je reći da se on uvek borio za ono iskonsko razumevanje filma kao umetnosti, potrebu da film bude shvaćen kao umetnost i da stvara svoj jezik - istakao je Vlastimir Sudar. Nagradu profesora Vlade Petrića za najsinematičniju sekvencu u čast Slavka Vorkapića osvoji je film “Vatra će doći” O. Laksea. - Postojala je jedna fascinantna scena u kojoj reditelj uspeva da apstrahuje priodne stvari koje snima i da ih dovede na jedan metafizički nivo - A. Sudar Članovi žirija prtećeg programa Hrabri Balkan čine: Čedomir Kolar,producent, Staša Bajac, scenaristkinja i Marko Grba Singh, reditelj. Specijalno priznanje žirija pripalo je filmu koji na “ minuciozan i poetičan način oslikava svakodnevicu života u prirodi i sa prirodom” ističe Marko Grba Singh. Posebno priznanje Hrabri Balkan pripalo je rediteljki Maji Novaković za film “A sad se spušta veče”. Za najhrabriji film Hrabrog Balkana proglašen je film Stefana Đorđevića, “ Poslednja slika o ocu”.

- Izuzetno emotivan, sveden i delikatan film “Poslednja slika o ocu”, ispričan je kroz minimalan dijalog i upečatljive slike. Ovaj film predstavlja izvanredan primer potentnosti kratke forme - M. Grba Singh.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.