Dubravka Lakić među uglednim filmskim ekspertima po odabiru BBC-ja
Foto: Printscreen

film

Dubravka Lakić među uglednim filmskim ekspertima po odabiru BBC-ja

Veliko priznanje za filmsku kritičarku dnevnog lista Politika

Objavljeno: 12:04h

Dubravka Lakić, filmski kritičar dnevnih novina „Politika“ iz Srbije, jedna je od uglednih filmskih eksperata pozvanih od strane BBC-a da učestvuje u odabiru 100 najboljih filmova svetske kinematografije koje su režirale žene.

Kulturna redakcija BBC-a pozvala je filmske kritičare, teoretičare, programske urednike i predavače iz osamdeset četiri zemlje da naprave izbor od deset omiljenih filmova čiji režiseri su žene.

Dubravka Lakić najviše poena (10) dodelila je čehoslovačkom filmu „Bele rade“ u režiji Vere Hitilove, iz 1966, a među prvih pet na njenoj listi 10 najboljih filmova našli su se i „Paskvalino lepotan“ Line Vertmiler (1975), „Usvajanje“ Marte Mesaroš (1975), „Noćni portir“ Lilijane Kavani (1974), „Salam Bombaj“ Mire Nair (1988), kao i „Toni Erdman“ nemačke rediteljke Maren Ade (2016) o kojem je dala kratki kritički prikaz u okviru BBC liste od 25 najboljih filmova.

Dubravka Lakić je srpska filmska kritičarka koja od 1989. piše za list Politika, član je Evropske Akademije za film EFA, podpresednik Federacije kritičara zemalja Evrope i Mediterana FEDEORA, i član Međunarodne federacije filmskih kritičara FIPRESCI. Bila je selektor Festivala evropskog filma na Paliću, selektor internacionalnog porograma festivala Cinema City IFF Novi Sad, član Saveta beogradskog festivala dokumentarnog filma Beldocs i član UO Filmskog centra Srbije.

Osim po svojim kritikama i kontinuiranom praćenju događaja na međunarodnoj sceni već tri decenije, Dubravka Lakić je poznata po svojim brojnim intervjuima i ličnim susretima sa velikanima i veličinama svetske kinematografije. Kako na sceni međunarodne filmske kritike uživa veliki ugled, u dosadašnjoj karijeri bila je birana za člana ili predsednicu žirija na internacionalnim filmskim festivalima u Kanu, Berlinu, Veneciji, San Sebastianu, Busanu, Solunu i mnogim drugim.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.