Saša Baron Koen: Facebook bi omogućio Hitleru da reklamira svoje "konačno rešenje"
Foto: Printscreen

stav

Saša Baron Koen: Facebook bi omogućio Hitleru da reklamira svoje "konačno rešenje"

Saša Baron Koen žestoko je kritikovao Facebook, Twitter, Google i Youtube

Objavljeno: 16:10h

"Oni bi dopustili Hitleru da zakupljuje reklamu," izjavio je Saša Baron Koen u svom prekornom napadu na Facebook.

Baron Koen raskrinkao je tehnološke gigante kao što su Facebook, Twitter, YouTube i Google kao “najveću propagandnu mašinu u istoriji” koja je kriva za porast “ubistvenih napada na religiozne i etničke manjine”.

Baron Cohen održao je govor na sastanku Saveza protiv klevete posvećenom antisemitizmu i mržnji u Njujorku, nakon što je dobio nagradu ove organizacije za međunarodno liderstvo. On je izjavio da su “zločini iz mržnje u porastu, kao i ubistveni napadi na religiozne i etničke manjine” i da “svu ovu mržnju i nasilje omogućuje šačica internet kompanija koje zajedno čine najjaču propagandnu mašinu u istoriji”.

On je dodao: “Algoritmi ovih platformi zavise od namernog pojačavanja one vrste sadržaja koja korisnike čini angažovanim – pričama koje aktiviraju naše najosnovnije instinkte i koje su prekidači za gnev i strah. To je razlog zašto YouTube preporučuje video klipove konspiracioniste Aleksa Džonsa milijardama puta. To je razlog zašto lažne vesti imaju više čitanosti nego istinite, jer studije pokazuju da se laži šire brže nego istina… Kao što je jedan naslov lepo rekao, samo zamislimo šta bi Gebels postigao da je imao na raspolaganju Facebook.”

“Ako ih platite, Facebook će objaviti bilo kakvu političku reklamu koju želite, čak iako je to laž,” rekao je on. “A oni će vam takođe pomoći da se do tančina ciljano obratite svojim lažima njihovim korisnicima da biste postigli najveći mogući učinak. Zbog njihove uvrnute logike, da je Facebook postojao tridesetih godina prošlog veka, on bi omogućio Hitleru da objavljuje svoje poluminutne reklame svog 'konačnog rešenja' jevrejskog pitanja."

Baron Koen je nastavio sa napadom na Zakerbergovu odbranu Facebooka kao bastiona “slobodnog izražavanja”. On je rekao: “Mislim da se možemo složiti da ne treba da dopustimo licemerima i pedofilima da imaju slobodnu platformu da osnažuju svoja gledišta i da ciljaju svoje žrtve.” Baron Koen je takođe kritikovao odluku Facebooka da ne ukloni one koji poriču Holokaust, rekavši: “Imamo milione materijalnih dokaza Holokausta – to je istorijska činjenica. Poricati tako nešto nije neko slučajno mišljenje. Oni koji poriču Holokaust žele da ohrabre novi Holokaust.”

Baron Koen takođe je pozvao internet kompanije da budu odgovorne za njihov sadržaj. “Vreme je da se ove kompanije nazovu svojim pravim imenima – one su najveći izdavači u istoriji. A evo i jedne ideje za njih: ponašajte se u skladu sa osnovnim standardima i praksama kojih se do današnjih dana drže novine, časopisi i televizijske vesti.”

“Internet kompanije sada mogu biti pozvane na odgovornost za pedofile koji koriste njihove stranice da bi se ciljano obraćali deci. Ja kažem, hajde da pozovemo ove kompanije na odgovornost i onda kada dopuštaju da njihove stranice opravdavaju masovna ubistva dece zbog njihove rase ili religije. A kazne možda nisu dovoljno visoke. Možda je vreme da kažemo Marku Zakerbergu i direktorima ovih kompanija: vi ste već dozvolili jednoj stranoj sili da se umeša u američke izbore, već ste omogućili jedan genocid u Mijanmaru, uradite to ponovo i ići ćete u zatvor.”

Glasogovornik Facebooka odgovorio je na ove optužbe: “Saša Baron Koen pogrešno je protumačio politiku Facebooka. Govor mržnje zapravo je zabranjen na našoj platformi. Mi blokiramo ljude koji opravdavaju nasilje i uklanjamo one koji ga veličaju i podržavaju. Niko - uključujući i političare - ne može da opravdava ili reklamira mržnju, nasilje ili masovna ubistva na Facebooku.”

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.