Svetozar Cvetković otvara 25. Festival autorskog filma
Foto: Promo

festival

Svetozar Cvetković otvara 25. Festival autorskog filma

Jubilarni FAF je kroz plakat i vizual posvećen Dušanu Makavejevu, a njegovi kratki filmovi biće prikazivani uoči projekcija u glavnom terminu u Kombank dvorani (od 19 sati)

Objavljeno: 15:27h

Jubilarni, 25. Festival autorskog filma (FAF) svečano će otvoriti 22. novembra u Kombank dvorani glumac Svetozar Cvetković, koji je igrao u poslednja dva filma Dušana Makavejeva kome je, između ostalog, FAF i posvećen.

Jubilarni FAF je kroz plakat i vizual posvećen Makavejevu, a njegovi kratki filmovi biće prikazivani uoči projekcija u glavnom terminu u Kombank dvorani (od 19 sati).

Među gostima 25. FAF-a, koji će prika

zati od 22. do 30. novembra oko 90 filmova, najavljen je dolazak italijanske ekipe filmova “Martin Eden” i “Izdajnik”, kao i veliki broj mlađih stvaralca iz pratećih programa.

Katrin Fodri, Srdan Golubović, Igor Stanković
Katrin Fodri, Srdan Golubović, Igor Stankovićfoto: Promo

Ataše za kulturu Francuskog instituta Katrin Fodri (Catherine Faudry) najavila je 21. novembra na konferenciji za novinare Francusko-srpske filmske susrete od 28. do 30. novembra, zasnovane na ideji da se stvore uslovi i okvir koji bi omogućio da stvaranje novih projekata u koprodukciji Srbije i Francuske.

Katrin Fodri je u tom pogledu istakla tri važna dela ovogodišnjih Francusko-sprskih susreta, od kojih je prvi zvanično predstavljanje sporazuma o koprodukciji dve zemlje, potpisan uoči posete francuskog predsednika Emanuela Makrona Beogradu. Drugi deo biće posvećen scenaristima i njihovoj saradnji, a ciljna gupa trećeg dela su studenti i mladi autori, pa će biti predstavljeni svi mogući resursi kada su u pitanju koprodukcije na međunarodnom nivou, rekla je Katrin Fodri i zahvalila na saradnji FAF-u i Filmskom centru Srbije, ističući tradicionalno partnerstvo sa ACID-om i Cinéfondationom.

foto: Promo

U konkurenciji za Gran pri „Aleksandar Saša Petrović“ i novoustanovljenu nagradu za najbolji scenario „Gordan Mihić“ je 12 filmova.

Jubilarni FAF otvoriće 22. novembra film “Parazit” južokorejskog reditelja Bong Džo-hoa, dobitnika Zlatne palme ove godine u Kanu, a svečano zatvoriti “Talaso” Žiljema Nikloa.

Direktor FAF-a Igor Stanković najavio je da će izbor filmova biti prikazan i u Nišu, Smederevu, Boru i Gračanici, pa će tako južnokorejski film “Parazit” Bong Džo-hoa, kojim će 25. FAF biti svečano otvoren, imati priliku da vidi 26. novembra publika u Boru i Smederevu, dan kasnije u Nišu, a 2. decembra u Gračanici. Sa FAF-a će u tim gradovima biti prikazan i film „Žao nam je što smo vas propustili“ slavnog Kena Louča.

Festivalski sajt je faf.rs, a program se nalazi u prilogu (pdf).

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.