Deset najboljih filmskih uloga Pavla Vuisića
Foto: PRINTSKRIN/YOUTUBE/GREATJAKUZA

film

Deset najboljih filmskih uloga Pavla Vuisića

Kad je Pavle Vuisić u pitanju, sve uloge su najbolje uloge - jedino je pitanje koje od njih staviti u fokus, s obzirom na to da je odigrao oko sto šezdeset uloga u karijeri i sve su bile ujednačenog kvaliteta - vrhunskog. Orson Vels je izjavio da je za njega Pavle Vuisić čovek kojem se iskreno divio i za koga je mislio da je jedan od najboljih glumaca koje je video u karijeri.

Objavljeno: 16:58h
Vladimir Marković

"Ja ne glumim, ja se ponašam," govorio je Pavle Vuisić o svom poslu. Danas zvuči neverovatno, ali najveći glumac u istoriji srpskog i jugoslovenskog filma, rođen u Beogradu 1926, gde je i umro 1988, nije bio primljen na studije glume na tadašnjoj Pozorišnoj akademiji u Beogradu. Umesto glume, studirao je svetsku književnost, a uporedo sa studijama radio je kao novinar, fabrički radnik, utovarivač teretnih vagona na železničkoj stanici. Ako se vratimo još korak unazad, naći ćemo Pavla Vuisića kako se kao osamnaestogodišnjak bori na Sremskom frontu, a zatim je ipak regrutovan da odsluži redovni vojni rok.

Za to vreme, komunistrička vlast streljala je njegovog oca, pravnika u državnoj službi, koji se nije bavio politikom ni pokazivao simpatije za drugu stranu u građanskom ratu. Veliki glumac nikada to nije oprostio komunistima i svim silama izbegavao je da se sretne sa Titom. Kada ga je Udba najzad kidnapovala i odvela na audijenciju kod Predsednika Jugoslavije, odbio je da obuče svečano odelo koje su mu nudili i pred Maršala izašao onako kako je bio odeven na pecanju odakle su ga protiv njegove volje priveli - u bermudama i mornarskoj majici.

Sve to govori da je za velikog glumca najpre neophodno da se izgradi kao ličnost, da bi mogao da udahne život likovima koje tumači. Sve njegove uloge, čak i one komične, karakteriše uvek prisutna nota ogorčenosti i ljutnje - ljutnje na život koji ga nije mazio. Pavle Vuisić bio je i pesnik, no i njegove pesme odišu ogorčenošću i značajnom književnom vrednošću. Ipak ono po čemu će biti upamćen su njegove uloge - izdvojićemo nekoliko značajnijih za samog glumca.

10. Čudotvorni mač (1950) - Vitez

U filmu Vojislava Nanovića "Čudotvorni mač", Pavle Vuisić bio je zapravo statista, bez izgovorene replike. Svejedno, prisustvo na setu i učešće u snimanju najambicioznijeg filma tada mlade jugoslovenske kinematografije, uz Radeta Markovića, Stevu Žigona, Batu Paskaljevića i Milivoja Živanovića, koje i danas pleni sjajnom režijom, filmskom muzikom Krešimira Baranovića, koreografijom, pandanu današnjeg spektakla epske fantastike poput Gospodara prstenova, rodilo je umetničku ambiciju kod glumca koji još to nije ni postao.

9. Tri koraka u prazno (1958) - Obrad lađar

Lađar koji radi za druge celog života uvaljuje se u šverc luksuznih satova, da bi osvojio devojku koju voli - tako piše u sinopsisu ovig filma. Još jedno ostvarenje Vojislava Nanovića, koji je prepoznao talenat naturščika Vuisića i dodelio mu glavnu ulogu. Za ovu ulogu Pavle Vuisić dobio je najvišu filmsku nagradu Jugoslavije - Zlatnu arenu, i njegova karijera je nakon toga krenula nezaustavljivim tokom.

Dragan Laković, Zlata Perlić i Pavle Vuisić u filmu Tri koraka u prazno
Dragan Laković, Zlata Perlić i Pavle Vuisić u filmu Tri koraka u praznofoto: Printscreen

8. Mačak pod šlemom (1962) - Ilija Kapara

Možda postoje i značajnije uloge za karijeru Pavla Vuisića u šezdesetim, ali nije lako naći odgovarajuće isečke iz tog perioda za ilustraciju. Ipak glavna uloga bivšeg drvoseče koji postaje partizanski komandir u ratnom filmu Mačak pod šlemom režisera Žorža Skrigina ostala je upamćena kao jedna od važnijih. Kasnije je snimljen rimejk - TV serija Mačak pod šljemom (1978) u kojoj Iliju Kaparu glumi Miodrag Krivokapić.

7. Majstor i Margarita (1972) - demon Azazel

Međunarodna koprodukcija Saše Petrovića ostala je upamćena kao značajni film "crnog talasa", ali nije sasvim dočarao svu kompleksnost Bulgakovljevog romana. Svejedno, Pavle Vuisić je briljirao u ovoj ulozi.

6. Šešir profesora Koste Vujića (1971) - Profesor Kosta Vujić

Televizijski film Vladimira Andrića doneo je još jednu briljantnu ulogu Pavla Vuisića. Četrdeset godina kasnije, sa istim naslovom snimljena je TV serija, u kojoj glavnu ulogu tumači Aleksandar Berček - ko je od njih dvojice uverljiviji u ovoj ulozi ne može da presudi ni fotofiniš.

5. Kamiondžije (1973, TV serija)/ Paja i Jare (1973, film)/ Kamiondžije 2 (1984, TV serija) / Kamiondžije ponovo voze (1984, film) - Paja Čuturilo

Jedna od najpopularnijih komičnih uloga Pavla Vuisića. Uprkos tome što na ekranu deluju kao idealni dvojac, Pavle Vuisić i Miodrag Petrović Čkalja se privatno nisu dobro slagali, jer je njihov pristup glumi bio dijametralno suprotan - Čkalja je bio perfekcionista i sklon preglumljivanju, a Vuisić nije ni pokušavao da glumi ikoga drugog osim sebe samog.

4. Otpisani (TV serija 1975) / Povratak otpisanih (film, 1976) - Joca

Dok je TV serija Otpisani negde u graničnom području između ratnog filma i krimića, film Povratak otpisanih pored ratne drame sadrži i dosta elemenata komedije. Pavle Vuisić se podjednako dobro snalazio u svim žanrovima, a u okviru ovog serijala transformiše se iz poštara u partizana, nemačkog vojnika, nedićevskog ministra - i u svim preobražajima deluje kao da se u toj ulozi rodio.

3. Sećaš li se Doli Bel (1981) - Tetak

Epizodna uloga tetka (teče) glavnog junaka Dina koja je jedna od najupečatljivijih u filmu koji nema slabog kadra.

2. Maratonci trče počasni krug (1982) - Milutin Topalović

Najžešća satira patrijarhata na Balkanu ne bi bila ni približno tako efektna da nema Pavla Vuisića u ulozi Milutina Topalovića.

1. Ko to tamo peva (1980) - Kondukter

Najluđi i najupečatljiviji road movie ikada snimljen u kojem je sažeta sva srž srpskog društva - a kada imamo u vidu da je ovaj, verovatno najbolji film srpske kinematografije uopšte, nastao kao improvizacija, poluslučajno, bez prevelikog uvežbavanja, i sve vreme bio na rubu produkcijske propasti, to ga čini još bližim suštini srpskog društva. Pavle Vuisić je u ovoj ulozi lider jedne male ad hoc zajednice, koji - tipično za srpsko društvo - nema pojma šta radi, ali svoje neznanje nosi sa velikom dozom autoritarnosti.

A da ova lista ima zapravo samo bezbroj prvih mesta pokazuju i ove scene:

(Espreso.co.rs)

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.