Restaurirani klasik "Bazen" prikazuje se u Kinoteci 13.-17. novembra
Foto: Printscreen

film

Restaurirani klasik "Bazen" prikazuje se u Kinoteci 13.-17. novembra

Nova kopija krimi drame i romanse nedavno je premijerno prikazana u Parizu, a Jugoslovenska kinoteka obezbedila ju je za domaću publiku u saradnji s francuskom distributerskom kućom Unzero films

Objavljeno: 14:32h

Čuveni film “Bazen” (La piscine, 1969) reditelja Žaka Derea, sa Alenom Delonom i Romi Šnajder u glavnim ulogama, dobio je novu digitalno restauriranu verziju u 4K, tačno pola veka od nastanka, a od 13. do 17. novembra publika Jugoslovenske kinoteke ima priliku da je pogleda.

foto: Printscreen

Nova kopija te krimi drame i romanse nedavno je premijerno prikazana u Parizu, a zatim je puštena i u redovnu distribuciju u više bioskopa. Jugoslovenska kinoteka obezbedila ju je za domaću publiku u saradnji s francuskom distributerskom kućom Unzero films.

“Bazen” je film o strasti i ljubomori, sa elementima erotike i psihološkog trilera, nastao u italijansko-francuskoj koprodukciji 1969. godine. Scenario potpisuju Žan-Klod Karijer, Žak Dere i Žan-Emanuel Kolin.

Radnja se dešava u luksuznoj vili na Francuskoj rivijeri, gde odmor provode ljubavnici Marijana i Žan-Pol. U posetu dolaze Marijanin nekadašnji ljubavnik Hari, koga igra Moris Rone, i njegova mlada ćerka Penelope (Džejn Birkin). Odnosi među likovima se komplikuju, Žan Pol zavodi devojku, a tenzija raste...

Uz atraktivan sadržaj i upečatljive uloge velikih glumačkih zvezda 20. veka, kopija u 4K omogućava uživanje u vizuelnoj lepoti filma, koji sada izgleda isto kao i u vreme snimanja.

foto: Printscreen

Prikazivanje restaurisanih klasika predstavlja dug baštini, ali i osveženje na repertoaru koje u poslednje vreme praktikuju neke od najvećih svetskih kinioteka – u Parizu, Bolonji, Torinu. Po uzoru na njih, i Jugoslovenska kinoteka uvodi tu novinu, pa su tako u septembru, takođe u saradnji s distributerom Unzero films, na programu bile restaurisane verzije klasika svetske kinematografije “Medeja” Pjera Paola Pazolinija i “Orfej” Žana Koktoa.

(SEEcult.org)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.