Domaći dokumentarci besplatno u dvadeset gradova Srbije 14.11.
Foto: Printscreen

dokumentarni film

Domaći dokumentarci besplatno u dvadeset gradova Srbije 14.11.

Koncept programa, kao i ranijih godina, zasnovan je na ideji da se prikaže što više filmova u što više gradova

Objavljeno: 12:32h

Dan domaćeg filma biće obeležen u petak, 14. novembra u dvadeset gradova širom Srbije, uz besplatne projekcije dvadeset pet dokumentarnih filmova nove produkcije. Program obuhvata razgovore autora ili članova autorskog tima sa publikom, u organizaciji Filmskog centra Srbije i udruženja DOK Srbija.

Koncept programa, kao i ranijih godina, zasnovan je na ideji da se prikaže što više filmova u što više gradova, u bioskopima u kojima domaći dokumentarac retko stiže na repertoar.

“Cilj je da se razvija svest publike o postojanju i značaju tog vida filmskog stvaralaštva, kao i da se dokumentarni film uspostavi i kao bioskopska, a ne samo televizijska forma”, rekao je 12. novembra na konferenciji za novinare u FCS-u član organizacionog tima, reditelj Aron Sekelj, najavljujući program širokog spektra – od blokbastera u toj oblasti – dokumentarca “Nebeska temaMladena Matičevića o Vladi Divljanu do kontroverznih ostvarenja poput “Dubine 2” Ognjena Glavonića; od filmova nagrađivanih na festivalima do onih koje su žiriji prevideli, kao što je “Radnička klasa ide u raj” Marka Cvejića, a tu su i interesantni “Teslin narod” Željka Mirkovića i mnogi drugi, kao i filmovi kratkog metra.

“Izazov je bio spojiti određene filmove i lokacije. Nastojali smo da izađemo u susret željama, Kruševac je tražio i dobio ‘Liniju života’, a u Zrenjaninu se prikazuje ‘Džipsi mafija’ koja je snimana u tom gradu”, rekao je Sekelj.

Predstavnik FCS-a Ognjen Rakčević izrazio je zadovoljstvo zbog uspešnog nastavljanja akcije koju je pre nekoliko godina inicirala rediteljka Andrijana Stojković.

FCS je dvostruko uključen i zainteresovan, jer na svojim konkursima sufinansira snimanje filmova koji se prikazuju u ovom programu, a putem konkursa pomaže i digitalizaciju bioskopa i sala u kulturnim centrima po Srbiji, tako da se ovaj i drugi programi održavaju svake godine u sve boljim uslovima, rekao je Rakčević.

Dan domaćeg filma biće održan u Leskovcu (Taurunum Boy Jelene Maksimović i Dušana Grubina), Prijepolju (Vodič kroz crnu rupu Aleksandra Nikolića i Zlatka Pranjića), Zrenjaninu (To sam što jesam – Gipsy Mafia Andrijane Stojković), Novom Sadu (Jedini Nikole Polića i Centar Ivana Markovića), Ivanjici (Wongar Andrijane Stojković), Smederevu (Muzičke traume Miloša Tomića i Električni orgazam za ljude budućnosti Marije Vukić), Vrnjačkoj Banji (Najlepša zemlja na svetu Želimira Žilnika), Požarevcu (Okupirani bioskop Senke Domanović), Rumi (Nebeska tema Mladena Matičevića), Kruševcu (Linija života Darka Bajića), Subotici (Ademovo ostrvo Ivane Todorović, A sad se spušta veče Maje Novaković, Čovek od dima Luke Papića i Marka Mijatovića i Poslednja avantura Kaktus Bate Đorđa Markovića), Lazarevcu (4 godine u 10 minuta Mladena Kovačevića), Gornjem Milanovcu (Slučaj Makavejev ili proces u bioskopskoj sali Gorana Radovanovića), Kragujevcu (Dugo putovanje u rat Miloša Škundrića), Negotinu (Speleonaut - pod kamenim nebom Sonje Đekić), Obrenovcu (Čarobnjak iz Mutnja Branka Lazića), Vrbasu (Radnička klasa odlazi u raj Marka Cvejića), Šapcu (Dubina dva Ognjena Glavonića), Trsteniku (Kad dođu svinje Biljane Tutorov) i Kovinu (Teslin narod Željka Mirkovića).

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.