UŽIČKA REPUBLIKA, U PLANINAMA JUGOSLAVIJE, ZASEDA: Deset domaćih ratnih filmova po izboru Marka Kostića
Foto: Printscreen

izbor kritičara ESPRESA

UŽIČKA REPUBLIKA, U PLANINAMA JUGOSLAVIJE, ZASEDA: Deset domaćih ratnih filmova po izboru Marka Kostića

Marko Kostić (autor filmova Kozje uši i Princ od papira) pored snimanja filmova bavi se i filmskom kritikom i pisanjem o širokom spektru tema za Politiku, kulturnu redakciju RTS-a kao i u okviru svog sajta, a za Espreso Kulturu sastavio je listu od deset za njega najvažnijih ratnih filmova domaće produkcije

Objavljeno: 10:47h

LISTA DESET DOMAĆIH RATNIH FILMOVA

(bez filmova Branka Bauera, Vjekoslava Afrića, Čiča Ilije Stanojevića, Mikija Stamenkovića, Fadila Hadžića, Franca Štiglica, Nikole Popovića, Aleksandra Đorđevića, Stoleta Jankovića, Saše Petrovića, Radomira Šaranovića, Puriše Đorđevića, Františeka Čapa, Radoša Novakovića, Zdravka Velimirovića, Srđana Dragojevića i Lordana Zafranovića)

U planinama Jugoslavije (1946)

Sovjetsko-jugoslovenska koprodukcija, u režiji Abrama Roma. U pitanju je prvi dugometražni film socijalističke Jugoslavije, mada se taj status od 1948. pripisivao Slavici.

Poslednji most (1954)

Koprodukcija Jugoslavije i Austrije u režiji Helmuta Kojtnera, sa Marijom Šel u glavnoj ulozi. Prvi film u kome su partizani prikazani iz nemačke perspektive.

Akcija stadion (1977) Film oskarovca Dušana Vukotića, po istinitom događaju, o paljenju zagrebačkog stadiona od strane ilegalaca 1941. godine.

Rat (1960)

Naučno-fantastična komedija Veljka Bulajića na temu nuklearnog rata, po scenariju Ćezara Zavatinija. Poslednja uloga Ite Rine.

Zaseda (1969)

Iako se događa neposredno posle rata, ovaj političko nekorektni i raskošno stilizovani film Živojina Pavlovića zaslužio je da bude na listi.

Plakat za film Zaseda
Plakat za film Zasedafoto: Printscreen

Devetnaest djevojaka i jedan mornar (1971)

Serž Genzbur, Džejn Birkin i Špela Rozin, igraju glavne uloge u ovom egzotičnom akcionom ratnom filmu u režiji Milutina Kosovca.

Vrtlog (1964)

Omnibus Hajrudina Krvavca i Gojka Šipavca snimljen godinu pre filma Tri Saše Petrovića.

Kad čuješ zvona (1969)

Jedan od najkompleksnijih i najboljih jugoslovenskih ratnih filmova, u režiji Antuna Vrdoljaka.

Užička republika (1974)

Mnogi filmovi Žike Mitrovića zaslužili su da budu na listi, ali ovaj je produkciono najveći, a to mu i nije jedina vrlina.

Život je čudo (2004)

Umesto Podzemlja i Na mlečnom putu Emira Kusturice, koji doslednije tretiraju ratni žanr, izdvajam ovaj melodramski, ali možda i najbolji srpski film na temu građanskog rata u BiH.

foto: Printscreen

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.