Premijera dokumentarnog filma o Tusti, harizmatičnom frontmenu kultnog pank benda KUD Idijoti
Foto: Promo

Dokumentarni film

Premijera dokumentarnog filma o Tusti, harizmatičnom frontmenu kultnog pank benda KUD Idijoti

Film Tusta nije klasičan muzički dokumentarac, upravo kao što KUD Idijoti s Tustom nikada nisu ni bili klasičan punk bend

Objavljeno: 10:23h

Dokumentarni film „Tusta“ reditelja Andreja Korovljeva o najvećem frontmenu ex-Yu punk-rock scene u Srbiji će premijerno biti prikazan u Beogradu, 8. novembra u 20 sati u sklopu ovogodišnjeg filmskog festivala Slobodna zona.

Film istaknute zagrebačke produkcijske kuće Factum i nagrađivanog reditelja Andreja Korovljeva, emotivan je i angažovan biografski film o slavnom frontmenu KUD Idijota i čoveku čiji je uticaj prelazio granice muzičkog diskursa formirajući slobodarsku društvenu svest.

foto: Promo

Film Tusta nije klasičan muzički dokumentarac, upravo kao što KUD Idijoti s Tustom nikada nisu ni bili klasičan punk bend. Arhivskim materijalom i brojnim intervjuima prikazuje se društveni značaj njihove muzike kojom su prkosili svakoj nepravdi, političkom režimu, zagovarali antifašizam i zastupali radnička prava.

Filmska priča o Tusti snimana je gotovo pet godina i o njemu govore članovi svih postava KUD Idijota, istaknuti rock kritičari i muzičari ex-Yu scene poput Petra Janjatovića, Dragana Kremera, Ante Perkovića, Zorana Predina, Damira Urbana, Seje Sexona i Dušana Kojića-Koje, porodica, prijatelji, kao i Uljanikovci – radnici čuvenog pulskog brodogradilišta Uljanik. Činjenica da je Branko Črnac Tusta sve dok se nije razboleo bio aktivan sindikalista i radnik u Uljaniku učinila je njegovo ime simbolom otpora i unikatnom pojavom na muzičkoj sceni ovih prostora.

foto: Promo

Specifična rock and roll priča uključuje i segment posvećen ograničenom delovanju benda i zabranama koje su doživljavali usled rata i nacionalističke atmosfere u Hrvatskoj devedesetih godina. Nepoljuljanih ideala i beskompromisnog stava, Tusta i KUD Idijoti bili su prvi hrvatski bend koji je nastupio u Srbiji nakon raspada SFRJ, godine 2000 u beogradskoj Hali sportova.

Prošlo je sedam godina od Tustinog preranog odlaska. O njegovoj, ali i svojoj boli u zadnjem delu filma govore njegovi najbliži čija iskrena i lična svedočenja zaokružuju priču o čoveku koji je svojim životom i stavovima uticao na ljude i njihovu društvenu svest.

foto: Promo

Film je nastao u koprodukciji sa producentskom kućom Wake Up Films iz Novog Sada, uz podršku Filmskog centra Srbije. Sniman je tokom više godina, između ostalog u Puli, Zagrebu, Skoplju, Sarajevu, Beogradu, Novom Sadu, Subotici itd.

Premijerno prikazan na ovogodišnjem Motovun film festivalu, film je osvojio nagradu publike na 17. Liburnia film festivalu u Opatiji, gostovao na Dokufestu u Prizrenu, jednom od najbitnijih regionalnih festivala dokumentarnog filma i trenutno je na turneji po nezavisnim i art-kinima širom Hrvatske i regiona.

foto: Promo

U okviru programa filmskog festivala Slobodna zona film će biti premijerno prikazan u Srbiji u petak, 8. novembra u 20 sati u Domu omladine Beograda.

Beogradskoj premijeri filma Tusta prisustvovaće reditelj Andrej Korovljev, kao i deo filmske ekipe i protagonista filma.

Sve informacije o prikazivanju filma Tusta mogu se pratiti na službenoj Facebook stranici filma.

(Espreso.co.rs/Filmski centar Srbije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.