Džon Malkovič dolazi u Beograd kao gost 48. Festa
Foto: Fonet

fest

Džon Malkovič dolazi u Beograd kao gost 48. Festa

Američki glumac hrvatskog porekla Džon Malkovič na zatvaranju Festa dobiće počasnu nagradu "Beogradski pobednik"

Objavljeno:

NIKADA nije rano da govorimo o gostima Festa. Sa nekim imenima već kontaktiramo, a jedno možemo i sada da potvrdimo. Američki glumac hrvatskog porekla Džon Malkovič na zatvaranju Festa dobiće počasnu nagradu "Beogradski pobednik" i održaće resital uz muzičku pratnju - najavljuje Ivan Karl, gradski sekretar za kulturu i predsednik Odbora Festa.

Malkovič je dva puta nominovan za Oskar, i tumač je maestralnih rola u filmovima "Mesta u srcu", "Opasne veze", "Čaj u Sahari", "Na liniji vatre", "Čovek sa gvozdenom maskom", "Biti Džon Malkovič", "Spaliti posle čitanja", pridružiće se tako plejadi filmskih zvezda koji su se tokom gotovo pet decenija trajanja Festa poklonili srpskoj i beogradskoj publici.

Dolazak Džona Malkoviča, otkriva nam Ivan Karl, nije jedina velika novost 48. Festa.

- Prva i najvažnija promena je da će festival imati jedan takmičarski program, čiju će okosnicu činiti "Srpski film", koji smo ove godine privremeno preimenovali u "Srbija i prijatelji". U takmičarski program tako ulaze odabrani novi domaći filmovi, filmovi iz regiona gde je Srbija manjinski koproducent i, naravno, ostvarenja iz svih krajeva sveta. Ukupno do dvadeset naslova boriće se za nagradu "Beogradski pobednik" u šest kategorija: najbolji film, režija, muška, ženska uloga, scenario i debitant - najavljuje Karl.

O nagradama, čiji je novčani fond uvećan, odlučivaće petočlani žiri, a, po rečima našeg sagovornika, usvojen je predlog umetničkog direktora Jugoslava Pantelića da 48. Fest kroz retrospektive obuhvati filmske radove nobelovca Petera Handkea i najpoznatije role Bekima Fehmiua.

(Espreso.co.rs/Novosti)

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.