Festival sportskog filma Zlatibor predstavljen na filmskom festivalu festivala u Milanu
Predstavnici Festivala sportskog filma Zlatibor u Milanu, Foto: FICTS

sportski film

Festival sportskog filma Zlatibor predstavljen na filmskom festivalu festivala u Milanu

Predsednik milanskog festivala FICTS Franko Askani uručio je predstavnicima Festivala sportskog filma Zlatibor, Vladimiru Stankoviću i Nikolaju Parahovniku, „Manifest o kulturi i sportu“, čija završna rečenica glasi: „Sport je globalni instrument u službi čovečanstva“

Objavljeno: 14:31h

Svečanim otvaranjem u petak uveče i Generalnom skupštinom u subotu, u Milanu je počeo 37. festival Federacije međunarodnog filma i televizije sa tematikom sporta (FICTS). Reč je o „festivalu festivala“, pošto šesnaest smotri sa svih pet kontinenta šalju najbolje filmove iz svojih selekcija.

Učlanjeno je sto dvadeset zemalja sa preko 10 hiljada članova. Organizacija tesno sarađuje sa Međunarodnim olimpijskim komitetom kao i sa sportskim i političkim organizacijama Milana i regiona Lombardije. Predsednik FICTS, profesor Franko Askani, podneo je izveštaj o jednogodišnjoj aktivnosti između dve Skupštine. Dobio je poverenje za novi mandat, a izabrano je i nekoliko stalnih komisija.

foto: FICTS

Tokom Skupštine prikazano je više kratkih, promotivnih filmova o gradovima širom sveta koji organizuju festivale sportskog dokumentarnog filma. Poslednji je prikazan film o Zlatiboru koji se podičio novim Centrom za kulturu uz lepo ilustrovanu priču o sto dvadeset šest godina turizma. Nikolaj Parahovnik, jedan od direktora festivala, kratku pozdravnu reč završio je konstatacijom da je „Zlatibor the best“, dok je Vladimir Stanković, predsednik ovogodišnjeg zlatiborskog žirija objasnio članovima Skupštine da je Zlatibor idealno mesto za kombinaciju odmora, raznih aktivnosti i zdravstvenog turizma.

foto: FICTS

Predsednik FICTS Franko Askani uručio je predstavnicima Zlatibora Stankoviću i Parahovniku „Manifest o kulturi i sportu“, čija završna rečenica glasi: „Sport je globalni instrument u službi čovečanstva“.

foto: FICTS

Tokom šest dana festivala, do 30.oktobra, biće prikazano više od 200 filmova među kojima i nekoliko sa Zlatiborskog festivala. U subotu su na programu bili „Zlatni momci iz 1970“ i dokumentarac o Sretenu Damjanoviću, u nedelju je na programu „Švabo iz Sarajeva“, u ponedeljak film „O ženskom licu sporta u Zrenjaninu“ i ostvarenje „Otvorenih očiju“ i film o trijumfu košarkaša Bosne u Ligi šampiona 1979. u Grenoblu. U utorak u 19.15 časova na rasporedu je pobednik festivala na Zlatiboru, priča o prvom evropskom finalu fudbalskog kluba Crvena zvezda u Kupu UEFA 1979.

foto: FICTS

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je sufinansirala opština Čajetina.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Opština Čajetina)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.