Deset najboljih animiranih TV serija po izboru rubrike Espreso Kultura
Foto: Printscreen

Crtani

Deset najboljih animiranih TV serija po izboru rubrike Espreso Kultura

Roditelji su vam sigurno pričali o čuvenom crtanom filmu u 7.15 uveče, pred TV Dnevnik, nakon kojeg deca idu na spavanje... Danas možete da gledate crtaće kad i koliko hoćete, ali treba znati koji su zaista najbolji

Objavljeno: 17:09h
Vladimir Marković

10. Future Boy Conan (1978)

Jedan od ranih radova najvećeg savremenog autora crtanih bajki, Hajao Mijazakea (Princeza Mononoke, Haulijev hodajući zamak, Moj sused Totoro...), "Konan, dečak iz budućnosti" sadrži u sebi mnoge elemente Mijazakeove poetike u začecima - postapokaliptičnu temu, decu u glavnim ulogama i njihovu borbu za bolji svet.

9. Neon Genesis Evangelion (1995-96)

Još jedna japanska anima, ovaj put punokrvni avanturistički Sci-Fi autora Hideaki Annoa jedna od najreferentnijih TV serija koju ćete pronaći na gotovo svim listama najboljih animiranih naučnofantastičnih ostvarenja. Dečak koji postaje član tima elitnih pilota još uvek vrši veliki uticaj na mnoga nova crtana i igrana dela.

8. Berserk (1997-98)

Još jedna japanska animirana serija koja živi svoj novi život na Netflixu i ne pokazuje da ju je vreme nagrizlo, Berserk autora Kentao Miure je delo crtane epske fantastike sa elementima japanske mitologije.

7. Beavis & Buthead (1993-97)

MTV je dalekih devedesetih bio nešto potpuno drugačije od današnjeg bezličnog i nebitnog kablovskog kanala i ostavio je dubok trag ne samo u muzičkom svetu već i među ljubiteljima animiranih TV serija - Aeon Flux, Daria, i ova dvojica dupeglavaca koji su ispali iz glave Mike Judgea da se narugaju svemu što postoji i pokažu svoju nenadmašnu i neuporedivu tupavost postali su ultimativni antiheroji generacije koja je uz njih odrastala.

6. The Flintstones

Porodica Kamenko, kako je glasio njihov posrbljeni naziv, za generaciju koja je blenula u televizijski ekran dalekih sedamdesetih bila je nešto sasvim drugačije od svega, zabavno, duhovito, a kada se pogleda iz današnje perspektive, i satirično, prototip sitkom humora.

5. Bojack Horseman (2014- )

Animirana komedija-drama autora Raphaela Bob-Waksberga sa likovima od kojih su neki zoomorfni, a neki pak to nisu (bez objašnjenja zašto jedni imaju životinjske a neki ljudske glave) pronašla je svoju nišu u crtanom svetu koji najviše podseća na crtanu verziju TV serije Californication - osim što konjoglavi Bojack ima višestruko težu krizu identiteta nego veselnik Hank Moody. Ako potražimo neku logiku, likovi sa životinjskim glavama su ključni u ovom serijalu dok su oni sa ljudskim glavama mahom sporedni likovi i epizodisti, i - iako to nije nikakva novost u umetnosti još od slikarstva Hijeronimusa Boša - predstavljaju alegorije raznih vrsta oštećenosti ili kako bi se to u Bošovo doba reklo: greha. Cinizam kao intelektualni oklop za slabe preliva se iz svakog kadra, uz poneku duboku misao. Nekome je ponekada i smešno, ali uglavnom je reč o smehu koji ubrzo presedne.

4. Rick and Morty (2013- )

Naučnofantastična komedija sa očiglednim referencama ka holivudskoj franšizi "Povratak u budućnost" i romanu "Autostoperski vodič kroz galaksiju" Daglasa Adamsa, odnosno filmsku reinkarnaciju tog dela. Rick upadljivo liči na ludog profu iz Povratka u budućnost, dok Morti nije fizički sličan Majklu Džej Foksu, ali karakterno jeste. Šareno, maštovito i uzbudljivo ostvarenje Dana Harmona i Justina Roilanda dezintegriše dosadu. Ne pokušavajte ništa od toga što vidite u ovom serijalu kod kuće!

3. Daria (1997-2001)

Još jedna animirana serija koju je proizveo MTV, tinejdžerska komedija-drama "Daria" nastala je kao "opiljak" (spin-off) serije Beavis & Buthead, u kojoj se Daria pojavljuje kao epizodna cool cura, i nadmašila po kvalitetu dvojicu dražesnih kretena koji su je prizvali u postojanje. Daria je mudrica, prototip štreberke koja je uspela da nadmaši sve zadate karakteristike karakteristične štreberske ličnosti. Suviše pametna za svet koji je okružuje, ona je ipak krhka i hladno-duhovita. Nemojte misliti da to što je u pitanju tinejdžerska serija znači da se tiče samo tinejdžera - naprotiv! I da ne zaboravimo: MTV je najavio da će nam uskoro ponuditi još jednu sezonu animirane serije Daria - jedva čekamo!

2. The Simpsons (1989- )

Najdugovečniji serijal u istoriji televizije uopšte koji su stvorili James L. Brooks, Matt Groening i Sam Simon zaista nije neophodno ni opisivati niti objašnjavati, jer je odavno postao merilo dobre animirane humorističke TV priče, kao i neprevaziđena satira, i neobjašnjiva proročanska kristalna kugla našeg sveta. Zaista je mrtva trka između Simpsonovih i mesta broj 1 na ovoj listi, naročito kada znamo da su oni koji su kod nas zauzeli tron pošteno kažu "The Simpsons did it first!" (Simpsonovi su to prvi uradili). Nemoguće ih je nadmašiti, ali nekome je ipak uspelo da ih mnogo puta nadblesavi, i zato...

1. South Park (1997- )

Trey Parker, Matt Stone i Brian Graden uspeli su u nečemu što je delovalo nemoguće: da stvore delo koje, čak i sa trapavo nacrtanim čiča-Glišama kao junacima uspeva da nadmaši u blesavljenju, satiri, humoru, vulgarnosti, neukusu i bezobrazluku, političkoj nekorektnosti, društvenoj kritici, aktuelnosti... čak i same Simpsonove, koji su više nego uočljivo bili njihov uzor. Još uvek sveži i inspirativnikao i prvog dana, stanari South Parka u Koloradu druže se sa nama i dvadeset trećoj sezoni, na obostrano zadovoljstvo.

Bonus video:

Espreso Live Session #1: On Tour


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.