Uskoro premijera horor omnibusa Deathcember u čijem su nastanku učestvovala dva srpska reditelja
Nabi Tang - Aurora, Foto: Promo

Horor

Uskoro premijera horor omnibusa Deathcember u čijem su nastanku učestvovala dva srpska reditelja

Ovu filmsku horor antologiju je režiralo 24 reditelja iz celog sveta, a uključujući i srpske režisere Milana Todorovića i Lazara Bodrožu

Objavljeno: 17:15h

Omnibus „Deathcember“, u kome svoje segmente imaju srpski reditelji Lazar Bodroža i Milan Todorović, biće po prvi put prikazan na Međunarodnom irskom festivalu Hororton (IFI Horrorthon), koji se već tradicionalno održava u Dablinu krajem oktobra. Premijerno prikazivanje je zakazano za petak, 25. oktobar 2019. godine, s početkom u 22:45, a uz prisustvo Milana Todorovića u svojstvu predstavnika srpskog dela ekipe.

foto: Promo

Projekat „Deathcember“ koncipiran je od strane nemačkih producenata kao svojevrsni „horor kalendar“ u kome svaki datum od 1. do 24. decembra donosi jednu petominutnu predbožićnu horor priču. Ovu antologiju je režiralo 24 reditelja iz celog sveta, a pored Todorovića i Bodrože, svoj doprinos dali su Ruđero Deodato, Džulijan Ričards, Laki Meki, Polijana Mekintoš i mnogi drugi. Milan Todorović je docent na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu i reditelj zapaženih horor-filmova „Zona mrtvih“ i „Mamula“, koje je i producirao, a kao producent zaslužan je i za SF-triler „Procep“ Dejana Zečevića.. O novom omnibusu Todorović kaže da je veoma zanimljivo zamišljen, i koliko je čuo, sjajno realizovan. „Film je već prikazan na internoj projekciji u Frankfurtu, i reakcije su fenomenalne“, otkriva Todorović.

Milan Todorović
Milan Todorovićfoto: Promo

Cenjeni vizuelni umetnik Lazar Bodroža je je debitovao na polju dugometražnog igranog filma zapaženim i nagrađivanim naučnofantastičnim ostvarenjem „Ederlezi Rising“. Pre toga, režirao je i dva kratka igrana filma: „Gorski vijenac“ i „Über Life“ - prvi i zasad jedini interaktivni film u srpskoj kinematografiji. Bodrožin segment u antologiji „Deathcember“ je naslovljen „Aurora“ i fokusira se na patloški odnosom čoveka i prirode u totalitarističkom ideološkom okruženju. Scenario za film napisao je proslavljeni srpski scenarista Dimitrije Vojnov, koji je sa Bodrožom već sarađivao na filmu „Ederlezi Rising“.

Vojnov objašnjava: „U kratkom filmu Aurora želeli smo da pružimo ono po čemu je Ederlezi bio poznat u pogledu estetike, a da na planu priče prikažemo šta se dešava kada džuče ideja stigne na neku planetu. Ovaj film nudi odgovor na pitanje šta je mogući ishod misije izvoza ideologije u kosmos.“ U autorskoj ekipi nalaze se i drugi Bodrožni česti saradnici: producent/dizajner zvuka Aleksandar Protić, direktor fotografije Kosta Glušica i kompozitor Nemanja Mosurović. Film je montirao Stevan Marić, dok je kostime kreirala Senka Kljakić. Glavnu ulogu tumači glumica tajlandskog porekla Nabi Tang (koju ćemo ove godine imati prilike da gledamo i u filmu Stefana Maleševića „Mamonga“), a svoj doprinos nastanku ovog segemnta dao je i Stefan Kapičić, srpski glumac holivudske karijere.

Stefan Kapičić
Stefan Kapičićfoto: Espreso.co.rs

Scenario za Todorovićev segment antologije „Deathcember“ napisao je Momir Milošević, autor hvaljenog dugometražnog igranog filma „Otvorena“. U segmentu naslovljenom „Decembar 19-ti“ dve devojke se upoznaju na seoskoj slavi i pijane odlaze na lokalno klizalište gde će im se dogoditi nešto nezamislivo.

„Ideja mi je bila da u estetskom pogledu film bude dosta retro“, objašnjava Todorović. „Želeli smo da naš segement podseća pomalo na Karpentera i De Palmu, i mislim da je to u dobroj meri postignuto, pre svega zahvaljujući fotografiji Marka Vindona, kao i muzici Nikole Jeremića. Takođe, ceo autorski tim je doprineo kvalitetu svakog segmenta, pa bih pomenuo i montažera Vladimira Markovića, dizajnera zvuka Vladimira Uspenskog, scenografkinju Jelenu Simić, kostimografkinju Aleksandru Milojković, direktorku filma Tijanu Marković, kao i veterane Miroslava Lakobriju, zaduženog za efekte i Slavišu Ivanovića za kaskade. Naravno bez dve glavne glumice Helen Babić i Tamare Radovanović ništa od ovoga ne bi bilo toliko uspešno niti toliko seksi. Milan Todorović je najavio da će srpska premijera omnibusa „Deathcember“ biti održana 15. novembara na novom izdanju festivala Dead Lake Horror & Wine na Paliću.

Bonus video:

Espreso Live Session#8: Baobab


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.