„Kralju Petru Prvom“ za petama (3) - oskorovski pretendenti iz komšiluka
Nanuk i Sedna žive poštujući tradiciju svojih predaka, Foto: Pritnscreen

U SUSRET OSKARU

„Kralju Petru Prvom“ za petama (3) - oskorovski pretendenti iz komšiluka

Ko su glavni rivali našem kandidatu za Oskara?

Objavljeno: 11:11h

Kako biste utvrdili kontekst, odnosno, saznali s kim će sve to (barem iz komšiluka) naš „Kralj Petar PrviPetra Ristovskog morati da odmeri snage u pohodu na nominaciju za Oskara za najbolji film sa neengleskog govornog područja, u prethodne dve tranše ovog teksta na geografsko-oskarovske teme prošli smo kroz nacionalne kandidate iz koliko-toliko jezički bliskog nam okruženja, a u ovoj završnici, u trećoj trećini u žižu stavljamo i preostale komšije i njihove izbore.

Bugarska: „Aga“ Milka Lazarova

Šta: U jurti u snegom prekrivenim poljima severa, Nanuk i Sedna žive poštujući tradiciju svojih predaka. Sami u divljini, izgledaju kao da su posleednji ljudi na Zemlji. Tradicionalan način života Nanuk i Sedne počinje da se menja – sporo ali neumitno. Sve je teže i teže loviti, životinje oko njih umiru pod nerazjašnjenim okolnostima, a led svake godine sve ranije počinje da se topi...

foto: Pritnscreen

Ko: Film je urađen na jakutsdkom jeziku i u koprodukciji Bugarske, Nemačke i Francuske. Pobrao je desetine nagrada na festivalima širom sveta, uključujući i glavnu nagrada na festivalu u Valjadolidu i Srce Sarajeva Sarajevskog filmskog festivala. U Srbiji je prikazan na festivalu Slobodna zona, gde je ovenčan nagradom za najbolji dugometražni igrani film. Nako ostvarenja Otuđenje, reditelju Milku Lazarovu ovo je drugi dugometražni film.

Rumunija: „Zviždači“ (La Gomera) Kornelijua Porumbojua

Šta: Policajac namerava da oslobodi pokvarenog biznismena iz zatvora u Gomeri, na Kanarskim ostrvima. Međutim, prvo će morati da nauči težak lokalni dijalekt, jezik koji obuhvata šištanje i pljuvanje.

foto: Pritnscreen

Ko: Ovaj rumunsko-francusko-nemačko-švedski film je režirao proslavljeni Korneliju Porumboju, reditelj planetarno zapaženih filmova Policija, pridev, Kad se noć spusti na Bukurešt, Blago, Beskrajni fudbal... Njegov najnoviji film je premijerno prikazan u glavnom takmičarskom programu ovogodišnjeg izdanja Kanskog filmskog festivala, što bi trebalo dovoljno da govori o ambicijama i dometima i autora i producenata, a kod nas publika je imala priliku da ga vidi krajem ovog leta, na festivalu Dunav Film Fest u Smederevu.

Mađarska: „Oni koji su ostali“ (Akik maradtak)

Šta: Ova lirska priča o isceliteljskoj moći ljubavi u vrlogu nacionalnog sukoba, gubitka i traume otkriva proces ozdravljenja onih koji su preživeli holokaust kroz oči devojčice u poratnoj Mađarskoj.

Ko: U pitanju je samostalna mađarska produkcija, a, osim toga, reč je o celovečernjem igranom debiju Barnabaša Tota, koji je osvojio niz međunarodnih nagrada za svoja kratkometražna ostvarenja. Da ovde podsetimo, u regionalnim okvirima Mađarska je najuspešnija država po pitanju oskarovskih sučeljavanja i konkreatnih zlatnih statua (do ovog trenutka, mađarski filmovi su osvojili deset nominacija za Oskara i dva Oskara – za Mefista Ištvana Saboa i Šaulovog sina Lasla Nemeša).

BONUS VIDEO:

Espreso intervju: Boris Vlastelica, frontmen benda Repetitor


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.