MEĐUNARODNI FESTIVAL KRATKOG METRA FROM: Filmovi iz celog sveta za vikend u Malom Iđošu
Vikend kratkog metra, Foto: Promo

najava

MEĐUNARODNI FESTIVAL KRATKOG METRA FROM: Filmovi iz celog sveta za vikend u Malom Iđošu

Ovogodišnji festival, pored romske, i teme “Povratnika”, uvrstiće i filmove koji se bave svim društveno osetljivim grupama, što ga i čini posebnim u regionu

Objavljeno: 10:20h

Međunarodni festival kratkog metra FROM, u Malom Iđošu, po treći put, biće održan u Državi umetnosti "State of art", od 30.08. do 01.09. 2019. godine.

Ovogodišnji festival, pored romske, i teme “Povratnika”, uvrstiće i filmove koji se bave svim društveno osetljivim grupama, što ga i čini posebnim u regionu. Pored filmskih projekcija, FROM će u ovoj godini održati i filmske radionice o društveno angažovanim filmovima, na kojima će, pre svega, mladim autorima, dati mogućnost da nauče šta je “angažovani film”. Važnost ove ideje prepoznali su i jedni od najvećih umetnika iz oblasti domaće kinematografije koji su festivalu pružili podršku od prvog dana, reditelji Slobodan Šijan, Janko Baljak, Goran Paskaljević, glumice Danica Maksimović i Ana Sofrenović, filmski i tv urednik Ivan Karl, filmski kritičar Ivan Velisavljević, i mnogi drugi.

“FROM i ove godine nastoji da zadrži fokus na temi ljudskih i manjinskih prava. Filmovi u ovogodišnjoj selekciji problematizuju, svaki na svoj način, položaj manjinskih i obespravljenih grupa - bave se problemima i položajem romske populacije (kod nas i u Evropi), položajem migranata i migranstkom krizom, kao i trgovinom ljudima i položajem žena. Prilikom odabira filmova za ovogodišnji FROM, pored njihovog kvaliteta i vezanosti sa tematskim fokusom festival nastojao sam da obuhvatim i različite autorske pristupe, od dokumentarističko aktivističkog do krajnje artističkog, kao i da filmovi pripadaju različitim kinematografijama sa tri kontinenta", izjavio je selektor Filip Markovinović. Predsednik ovogodišnjeg žirija je Ivan Velisavljević, a članovi su Marko Kostić i Dragomir Zupanc.

BONUS VIDEO: VUDSTOK IZ PRVE RUKE: Sve je bilo haotično, ali nama to uopšte nije bilo važno (VIDEO)

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.