TIM ROT: Najveća opasnost za film je u rigidnim rediteljima
Tim Rot, Foto: Profimedia

kultni glumac

TIM ROT: Najveća opasnost za film je u rigidnim rediteljima

Svetsku slavu stekao je ulogama u filmovima Kventina Tarantina "Reservoir Dogs" i "Pulp Fiction"

Objavljeno:

Glumac Tim Rot, gost iznenađenja 25. Sarajevo Film Festivala kazao je pred sarajevskom publikom kako je dobar scenario bio i ostao razlog zbog koga prihvata neke uloge, a otkrio je i kako ne voli "rigidne reditelje" koji koče kreativnost.

Jedan od najpopularnijih glumaca današnjice se kao gost SFF-a pojavio bez najave, a direktor festivala Mirsad Purivatra pojasnio je kako je Rot jedva nekako našao tek jedan dan kako bi stigao u Sarajevo i učestvovao u toj filmskoj smotri. U znak zahvalnosti organizatori su mu uručili priznanje "Počasno srce Sarajeva" a Rot je prošetao crvenim tepihom SFF-a, ali i izdvojio sat vremena kako bi razgovarao s fanovima.

Rot je uloge ostvario u više od šezdeset filmova ali u brojnim televizijskim serijama. Svetsku slavu stekao je ulogama u filmovima Kventina Tarantina "Reservoir Dogs" i "Pulp Fiction", za koji je osvojio Oskara za scenario, a saradnju s Tarantinom je nastavio i u filmu "Hateful Eight". Zbog njegove uloge Arčibalda Kaningema u filmu "Rob Roy" slavljen je kao jedan od najboljih filmskih negativaca u istoriji filmske umetnosti.

Igrao je i u filmu "600 milja", koji je predstavljao Meksiko u konkurenciji za Oskara za najbolji film na stranom jeziku 2015.

Rot se okušao i kao reditelj filmom "The War Zone" koji je naišao na izvanredan prijem kod filmske kritike.

Tim Rot u Sarajevu
Tim Rot u Sarajevu foto: Profimedia

Govoreći o svojoj karijeri prisetio se kako je ona zapravo započela na televiziji i to filmom "Made in Britain", a potom se okušao u nekim alternativnim londonskim pozorištima.

"Te su me audicije najviše prestrašile", priznao je Rot. Karijeru na velikom platnu otvorili su mu ne projekti s rediteljima kakvi su Majk Li te Stiven Frirs, a potom je usledio poziv Roberta Altmana koji ga je zapravo i odveo u SAD prvi put, iako se u međuvremenu vraćao u London. Priznao je kako je tada bio u priličnim finansijskim problemima pa je prihvatio angažman u Australiji i snimanje filma "koji niko ne želi da vidi".

Potom je sledio novi odlazak u SAD, odnosno u Los Anđeles gde se i nastanio.

Potvrdio je kako se dvoumio da li da prihvati ulogu u filmu "Reservoir Dogs" jer mu je lik koji mu je Tarantino namenio delovao konfuzno no on ga je ipak uverio kako je to za njega prava uloga.

"The War Zone" kao prvi rediteljski pokušaj šaljivo je opisao kao svesni korak na teren na kome bi mogao iznervirati mnoge ljude.

"Isto onako kako mnoge nerviram kako glumim", kazao je Rot kroz smeh.

U Sarajevu je rekao kako sebe zapravo ne doživljava kao producenta nego kao osobu koja želi da pomogne da se realiziraju neki filmski projekti koji za to imaju malo izgleda. Izazovnim je nazvao stvaranje uslova da se film ipak snimi bez obzira na prepreke.

"Volim kada je produkcija dobra. Kada je loša to je jako destruktivno", kaže Rot.

Na pitanje šta savetuje glumcima, odgovorio je porukom kako treba da istraju u onome što vide kao dobar cilj.

"Nikada ne odustati. Čak i kada vam govore da ste na pogrešnom putu", kazao je Rot. Pojasnio je kako sam zapravo nema pravilo po kome bira uloge.

"Vidim scenario i onda donosim odluku", kaže Rot.

Ceni kako je najveća opasnost za film u rigidnim rediteljima a njih, kako ističe, nije malo.

Sarajevski razgovor s publikom nije mogao da prođe bez pitanja o Donaldu Trampu. Rot je na to odgovorio kako o aktuelnom predsedniku zapravo nema šta da kaže.

"Pitam se samo kako to funkcioniše", kazao je Rot i gestikulacijom aludirao na Trampovu frizuru što je publika ispratila smehom.

BONUS VIDEO: ESPRESO LIVE SESSION #7: Daniel Kovač (VIDEO)

(Espreso.co.rs / N1 / Hina)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.