TRI PRIJAVE U FOTO FINIŠU: Ukupno 5 srpskih kandidata za OSKARA
Scena iz filma Teret, Foto: Promo FCS

dopuna spiska

TRI PRIJAVE U FOTO FINIŠU: Ukupno 5 srpskih kandidata za OSKARA

"Konačnu odluku o našem kandidatu za nagradu Oskar doneće polovinom septembra specijalna komisija AFUN-a koja broji 24 člana. To su nova pravila Američke akademije za film i nauku", kazao je Beoković

Objavljeno: 21.08.2019. 11:46h

Uz dramu "Kralj Petar Prvi" Petra Ristovskog i tragikomediju "Delirijum tremens" Gorana Markovića, u poslednjih nekoliko sati do isteka roka na konkursu Akademije filmske umetnosti i nauke (AFUN) za srpskog kandidata za američkog Oskara, sinoć do 24 časa, prijavljena su još tri filma.

Kako je Tanjugu rekao generalni sekretar AFUN-a Mirko Beoković, to su dokumentarac "Slučaj Makavejev ili proces u bioskopskoj sali" Gorana Radovanovića, film "Reži" Koste Djorđevića i nagrađivano ostvarenje Ognjena Glavonića "Teret".

Scena iz filma 'Reži'
Scena iz filma "Reži" foto: Promo

Svi filmovi, prema rečima Beokovića, ispunjavaju formalne uslove da budu prihvaćeni, što znači da većinsko učešće u autorskoj i glumačkoj ekipi imaju ljudi sa srpskim državljanstvom ili prebivalištem u Srbiji.

"Konačnu odluku o našem kandidatu za nagradu Oskar doneće polovinom septembra specijalna komisija AFUN-a koja broji 24 člana. To su nova pravila Američke akademije za film i nauku", kazao je Beoković.

Iz filma 'Slučaj Makavejev'
Iz filma "Slučaj Makavejev" foto: Promo

Istorijski spektakl "Kralj Petar Prvi" Petra Ristovskog govori o nekim od najtežih trenutaka u modernoj srpskoj istoriji, s početka Prvog svetskog rata.

Naslovnu ulogu igra Lazar Ristovski, a tu su još i Radovan Vujović, Milan Kolak, Danica Ristovski...

Film Gorana Markovića "Delirijum tremens" je priča o slavnom glumcu koji pomoću alkohola pokušava da izdrži ogroman pritisak života i rada.

Glavnog junaka igra Tihomir Stanić, a tu su još i Gorica Popović, Anita Mančić, Dragan Petrović...

Film "Slučaj Makavejev ili proces u biskopskoj sali" istražuje poziciju umetnika u socijalističkoj Jugoslaviji i usredsređuje se na političku i društvenu klimu u kojoj je sa javnih govornica i pod pokroviteljstvom Komunističke partije osuđivan film "Misterije organizma".

U filmu govore Milena Dravić, Svetozar Cvetković, Slobodan Miletić, Ilija Bašić, Petar Volk, Andrej Popović, Branislav Dimitrijević...

Ostvarenje "Reži" prati jedan dan u životu tinejdžerke, u kojem sve što je izgledalo kao luda i vesela avantura polako prerasta u noćnu moru sa ožiljcima za ceo život.

Plejadu mladih glumaca u filmu predvode Kristina Jovanović i Djurđina Radić.

Film "Teret" prati vozača kamiona koji tokom NATO bombardovanja Srbije 1999. prevozi njemu nepoznati teret sa juga zemlje do Beograda, leševe ubijenih na Kosovu.

Glavnu igra Leon Lučev.

BONUS VIDEO: ESPRESO LIVE SESSION #7: Daniel Kovač (VIDEO)

(Espreso.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media