BILO JEDNOM U HOLIVUDU: Šta je zajedničko za Tarantina i Jugoslaviju?
Kventin Tarantino, Foto: Profimedia

tajna veza

BILO JEDNOM U HOLIVUDU: Šta je zajedničko za Tarantina i Jugoslaviju?

Poznati holivudski reditelj diskretno otkriva svoju fascinaciju kinematografijom naše nekadašnje zemlje

Objavljeno: 10:36h

"Novi film Kventina Tarantina "Bilo jednom u Holivudu" prepun je detalja koji pažljivom gledaocu koji mnogo zna o filmu ukazuju na Tarantinovu fascinaciju jugoslovenskom kinematografijom", navodi Dimitrije Vojnov u autorskom tekstu na RTS portalu.

Poznati scenarista i dramaturg konstatuje da postoji podudarnost između istorijskog perioda obuhvaćenim novim Tarantinovim filmom, i zlatnog perioda kinematografije u bivšoj Jugoslaviji.

Vojnov navodi Tarantinove reči kojima ovaj reditelj, govoreći o Pitu i DiKapriju, referiše na našu nekadašnju zemlju: "Bio bih idiot da sam uloge pisao isključivo za njih dvojicu, jer nisam znao da li ću moći da ih dobijem. Bred je mogao da ode na devet meseci da snima film u Jugoslaviji, a ja ne bih mogao toliko da čekam."

Dalje, autor teksta navodi da je Jugoslavija "država koja postoji u epohi filma Bilo jednom u Holivudu. I to ne samo da postoji, već je neizostavni deo života junaka o kojima govori Tarantinov novi film", argumentujući dalje ovu tezu time što Tarantino, u istom intervjuu, pominje i glumca Taja Hardina kao jednu od mogućih referenci za lik Rika Daltona u aktuelnom filmu.

"Već je pomenuti Taj Hardin protagonista krajnje neobičnog partizanskog filma sa snažnim uplivom estetike špageti-vesterna Rekvijem, u režiji Časlava Damjanovića i produkciji Kosovo filma", navodi Dimitrije Vojnov, te pominje i kako nam Tarantino "sugeriše i da je Rik Dalton posetio Jugoslaviju kroz kratak insert koji je teško identifikovati na bioskopskom ekranu, ali jako podseća na film Partizani Stoleta Jankovića, u kome je glavnu ulogu igrao nekadašnji štićenik Džona Forda, a tada već glumac na ničijoj zemlji između bioskopa i televizije Rod Tejlor". Vojnov dodaje da "u trenutku kada krene taj klip, začuje se i tema iz tog filma".

Kompletan tekst Dimitrija Vojnova možete pročitati na ovom linku.

BONUS VIDEO: ESPRESO LIVE SESSION #7: Daniel Kovač (VIDEO)

(Espreso.co.rs / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.