Autori serije JUTRO ĆE PROMENITI SVE planiraju politički triler o ATENTATU NA ĐINĐIĆA
Goran Stanković i Vladimir Tagić, Foto: Promo

intrigantan projekat

Autori serije JUTRO ĆE PROMENITI SVE planiraju politički triler o ATENTATU NA ĐINĐIĆA

Stanković i Tagić su počeli da razvijaju "Sablju" kada su završili sa snimanjem prethodne serije

Objavljeno:

Goran Stanković i Vladimir Tagić, autori televizijske hit serije "Jutro će promeniti sve", rade na projektu političkog trilera koji će se baviti ubistvom Zorana Đinđića i kasnijom istragom koja je pratila taj slučaj.

"Sablja" je jedan od 5 projekata u ranoj fazi razvoja, koji se našao na Sarajevo Film Festivalu u programu za finansiranje CineLink drama. Ova platforma se bavi razvojem kvalitetnog dramskog televizijskog programa u jugoistočnoj Evropi.

Stanković i Tagić su počeli da razvijaju "Sablju" kada su završili sa snimanjem serije "Jutro će promeniti sve", u kojoj su pratili živote četvoro 30-ogodišnjih prijatelja u potrazi za mestom u društvu.

"Onog trenutka kad smo završili sa serijom, osetili smo da smo ispričali šta smo imali. Iako je bilo potražnje za drugom sezonom, odlučili smo da se fokusiramo na sledeći projekat", objašnjava Stanković. "Sablja nam je došla sasvim prirodno jer nas se tema duboko tiče i predstavlja veliku crnu rupu u našoj skorašnoj istoriji".

Serija se bavi atentatom na Đinđića i političkim posledicama kroz vizuru tri lika - novinara, policijskog inspektora i mladog kriminalca - kao i uticajima na njihove živote. "Ma koliko da se projekat bavi velikom slikom političkih događaja, ponire i duboko u lične živote karaktera", kaže Stanković.

"Serija je smeštena u 2003. godinu, specifičan period u istoriji zemlje, odmah nakon što se dogodila demokratska revolucija, i kada je na vrhuncu bio konflikt između ostataka starog sistema i potrebe za promenom", dodaje Tagić.

U to vreme Srbija je bila "potpuno drugačija zemlja nego danas", ističe Tagić. "Bilo je toliko neodgovorenih pitanja, mogućih rešenja i nade da će se dogoditi velike promene". Postavljanje serije u taj specifični trenutak je bio "krucijalan", dodaje on.

"Atentat na Đinđića je verovatno najznačajniji događaj u modernoj srpskoj istoriji. I dalje živimo sa posledicama tog čina koji je zatvorio jedan od mogućih puteva kojim je moglo da krene naše društvo. Nikada nećemo saznati kuda smo mogli da odemo. Sablja je priča o smrti jedog čoveka, ali takođe i priča o sistemu koji je ne dozvoljava sebi da se promeni, koji jede sebe i postaje vlastiti kancer. U ovom sistemu, svako ko pokuša nešto da promeni postaje pretnja", kaže Stanković.

"Sablja" bi trebalo da bude završena do kraja sledeće godine, uz projektovanu premijeru na proleće 2021. godine.

Tim serije trenutno pregovara sa lokalnim emiterima. RTS je jedan od mogućih partnera na projektu.

BONUS VIDEO: ESPRESO LIVE SESSION #7: Daniel Kovač (VIDEO)

(Espreso.co.rs / Variety.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.