KRITIČARI O FILMU "BILO JEDNOM U HOLIVUDU": Tarantino je verno dočarao zvukove, muziku i mirise šezdesetih
Kadar iz filma, Foto: Youtube printscreen

novi filmski hit

KRITIČARI O FILMU "BILO JEDNOM U HOLIVUDU": Tarantino je verno dočarao zvukove, muziku i mirise šezdesetih

U centru priče koja je ušla u istoriju Holivuda Su Rik Dalton koga igra Di Kaprio i Klif Bus koga igra Bred Pit

Objavljeno:

Proteklog vikenda u američke bioskope je stigao dugo najavljivani i očekivani film Kventina Tarantina "Bilo jednom u Holivudu", ali za sada je dostupan samo podatak o zaradi u SAD gde je prikazan u 4253 sale i zaradio 60 miliona dolara.

U svetu će prikazivanje početi toko ovog meseca.

Distributer očekuje da će prihod biti rekordan kada u svetu počne da se prikazuje film u kome igraju super zvezde Leonardo di Kaprio i Bred Pit.

Inače, do kraja vikenda najviše je zaradio film "Paklene ulice: Hobs i Šou", koji se prikazuje već i kod nas i koji je do sada inkasirao 180 miliona dolara. Publika u celom svetu voli dvojicu "snagatora" Dveja Džonsona i Džejsona Stetema koji su igrali i u serijalu "Paklene ulice" "Bilo jednom u Holivudu" je deveti Tarantinov film i od njega možemo očekivati samo još jedan, jer je najavio da će se posle desetog filma povući iz Holivuda.

Jedan kritičar je konstatovao da je "Bilo jednomu Holivudu" Tarantinov sentimentalni oproštajni poklon Holivudu, koji je nazvao "La, La zemlja, sa samo malo nasilja i krvi kao u drugorazrednim filmovima".

Čak i u najzabačanijim ćoškovima ovog filma koji su puni svetlosti krije se doza tuge, jer film je Los Ađeles Tarantinove mladosti, pošto je radnja locirana u 1969. kada je Čarls Menson iskasapio trudnu glumicu Šeron Tejt i troje njenih prijatelja, jedan je od komentara. Kritičari i gledaci koje studiji pozivaju da vide filmove pre nego što počne njihova globalna distribucija dali su ovom filmu dijametralno suprotne ocene.

Tarantino se trudio da u bajkovitu, nostalgičnu priču o Holivudu i tom glamuroznom svetu doda jednu gorku i krvavu notu kako bi se pripremili za ono što ih čeka, jer svi znaju da sledi krvavi masakr na ranču gde se nalazila Šeron.

U centru priče koja je ušla u istoriju Holivuda Su Rik Dalton koga igra Di Kaprio i Klif Bus koga igra Bred PIt.

Tarantino je i u ovom filmu uveo dve paralelne priče i česte digresije koje su karakteristične za njegov stil.

Publika će uživati u prizorima saludih zabava kakve su organizovane u Holivudu tokom šezdesetih kada je droga mogla da se dobije na svakom koraku i svi su bili drogirani.

Među komentarima kritičara Piter Rajner iz "Krišćen sajens monitora" je napisao da on misli da Di Kaprio nije dobro odabran da igra izlizanog ostarelog glumca koji se očajnički bori da ostane aktivan, a da je zato Bred Pit sjano odigrao propalog glumca koji se pomirio sa svojim poslom šofera, dok je Margo Robi, koja igra Šeron Tejt, dobro odigrala ulogu naivke koja se ne snalazi u svetu kakav je bio tada Holivud.

Kriticar "Njujorkera" Ricard Brodi je opisao Tarantina kao "filmadžiju koji od samog početka zgrabi gledaoca za revere i ne pušta ga i sve vreme mu priča, priča, priča...šta mu padne na pamet.

Brodi je filmu dao samo jednu od pet mogućih zvezdica.

Horhe Kastiljo, novinar magazina "Prerijski pas" iz Teksasa konstatuje da je Tarantino veoma uspešno rekostruisao Holivud šezdesetih i da je stvorio glorifikovanu sliku Los Anđelesa, ali da se u pozadini te raskošne slike oseća teskoba i neka zebnja kada Menson sa svojim sledbenicima stigne na ranč gde živi Šeron Tejt s mužem režiserom Romanom Polanskim.

PIter Vorder Har iz "Hauston pres"-a pozitivno je ocenio film i pohvalio Tarantina da na samom kraju svoje karijere stvara delo koje pokazuje koliko je sjajan umetnik.

Za Boba Bluma iz "Žurnala i kurira" Tarantinov film je veoma uverljiv, a autor njime pokazuje svoju ljubav prema filmskoj umetnosti.

Komentari "stručne" publike su uglavnom afirmativni i Entoni Lejn je zabeležio da je umetnik dao sebi zadatak da što vernije dočara Holivud šezdesetih: zvukove, muziku, mirise te decenije.

Dejna Stivens je zadovoljna što u filmu ima puno verbalnih i vizuelnih štoseva i šala, pogovoto što je muzicka pratnja ono najbolje što su donele šezdesete, tako da je, kaže, iskreno uživala iako film traje skoro tri sata.

Naši distributere će Tarantinov film uskoro staviti na repertoar u Srbiji pa ćemo moći sami da donesemo svoj sud.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.