PROGLAŠENI NAJBOLJI FILMOVI 26. FESTIVALA EVROPSKOG FILMA PALIĆ
Nagrađeni učesnici festivala, Foto: Promo

festival evropskog filma

PROGLAŠENI NAJBOLJI FILMOVI 26. FESTIVALA EVROPSKOG FILMA PALIĆ

Ovogodišnje, dvadeset šesto izdanje Festivala evropskog filma Palić, održano je od 20. do 26. jula na Paliću i u Subotici

Objavljeno:

Pobednici 26. Festivala evropskog filma Palić proglašeni su danas (u petak) 26. jula na konferenciji za medije održanoj na Velikoj terasi u 12 sati.

Žiri Glavnog programa Festivala u sastavu Lawrence Tooley, Marta Bereš, Aleš Pavlin, Syllas Tzoumerkas i Tom Burke doneo je odluku da nagradu Zlatni toranj za najbolji film dodeli filmu “Jadnici” reditelja Lađ Lia, za uspešnu kombinaciju žanrovskog narativa sa živim istraživanjem problema koji govore ne samo o obespravljenima u Francuskoj, već i širom sveta.

foto: Promo

Palićki toranj za najbolju režiju žiri Glavnog programa dodeljuje Jurisu Kursietisu, reditelju filma “Oleg”, koji majstorski prepliće brutalnost i humanost, profano i sveto, beznađe i snažnu lepotu, kako bi nam prikazao organski tačan portret našeg vremena.

Žiri je odlučio da Specijalno priznanje 26. Festivala evropskog filma Palić dodeli reditelju Jaronu Šaniju i glumcu Eranu Naimu za detaljan portret jedinstvenog antiheroja iz filma “Okovan”, kao i Specijalno priznanje Ani Mariji Rossi, rediteljki filma “Ajvar”, za bavljanje univerzalnom dilemom globalnog sveta kroz prizmu veze u raspadanju.

Međunarodni žiri kritike 26. Festivala evropskog filma Palić u sastavu Vesna Perić, Nick Pinkerton i Kieron Corless je nakon pogledanog takmičarskog programa “Paralele i sudari” doneo jednoglasnu odluku da nagradu Žirija kritike dodeli filmu “Žetva” reditelja Miše Antadzea, “za koncepcijski rigoroznu kinematografsku genijalnost i lirski manir kojim nam pokazuje suštinu 21. veka kroz konzistenciju tradicionalne analogne i ultramoderne digitalne kulture, povezujući lokalno i globalno u neobično sofisticiranom delu za reditelja kome je ovo prvi dugometražni film“.

foto: Promo

Specijalno priznanje žirija kritike dodeljeno je glumici Martini Apostolovoj, za glavnu ulogu u filmu “Irina” Nadejde Koseve, uz obrazloženje da „umetnost glume nije uvek u kontroli okruženja – ponekad je i u kontroli prostora svega nekoliko centimetara izvan sopstvenog tela. U filmu koji je umnogome upravo o kontroli tela, Apostolova to pokazuje u sjajnom nastupu vatrene koncentracije“.

FIPRESCI žiri u sastavu Barbara Kosecka, Eithne O’Neill i Jan Storo doneo je odluku da nagrada za Najbolji film u Glavnom programu 26. Festivala evropskog filma Palić 2019. pripadne filmu „Jadnici“, reditelja Lađa Lia iz Francuske, uz obrazloženje da je „film snažna i briljantno snimljena drama socijalnih nemira, smeštena u etničko predgrađe jedne evropske prestonice, koja nosi univerzalni odjek“.

Ovogodišnje, dvadeset šesto izdanje Festivala evropskog filma Palić, održano je od 20. do 26. jula na Paliću i u Subotici, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica. U okviru predfestivalskog programa i centralnog dela manifestacije publici je predstavljeno više od 130 filmova iz svih krajeva Evrope, i to u više od 15 različitih selekcija i programskih celina. Pored bogatog filmskog programa, publika je uživala i u brojnim dinamičnim pratećim sadržajima – koncertima, izložbama, radionicama i stručnim predavanjima.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.