Zlatne arene za srpske filmske stvaraoce u 66. Puli
Dnevnik Diane Budisavljević, Foto: Beta

pulski filmski festival

Zlatne arene za srpske filmske stvaraoce u 66. Puli

Hibridni dokumentarno-igrani film o ženi koja je tokom Drugog svetskog rata spasavala decu od ustaškog terora osvojio je i nagradu publike

Objavljeno:

Manjinska srpska koprodukcija „Dnevnik Diane Budisavljević“, rediteljke Dane Budisavljević, pobednik je 66. Pulskog filmskog festivala, saopšteno je u subotu, 20. jula 2019 godine.

Ovaj film osvojio je brojne nagrade, uključujući i „Veliku zlatnu arenu“ za najbolji film, te „Zlatne arene“ za najbolju režiju, montažu i muziku. Producenti filma su hrvatski Hulahop, a koproducenti slovenački December i srpski This and That. Hibridni dokumentarno-igrani film o ženi koja je tokom Drugog svetskog rata spasavala decu od ustaškog terora osvojio je i nagradu publike („Zlatna vrata Pule) i nagradu federacije filmskih kritičara Fedeora u kategoriji hrvatskog filma.

Veliki uspeh ostvarila je srpska manjinske koprodukcija „Poslednji Srbin u Hrvatskoj“ čijem su nastanku svoj kreativni doprinos dali brojni umetnici iz Srbije. Za doprinos ovom filmu, „Zlatne arene“ dobili su Hristina Popović (najbolja ženska uloga), Selena Orb (najbolji kostim) i Miroslav Lakobrija (najbolja maska). Poigravajući se sa skoro svim filmskim žanrovima reditelj i scenarista Predrag Ličina snimio je satiričnu zombi-komediju. Film je u Puli trijumfovao u pet kategorija, a reditelj je dobio nagradu „Breza“ za najboljeg debitanta. „Poslednji Srbin“ ovaj film je je nastao u produkciji hrvatske Kinorame i srpske kuće Art & Popcorn, a kao i „Dnevnik Diane Budisavljević“ uz podršku Filmskog centra Srbije.

Nagrađene su i srpske manjinske koprodukcija „Čija je ovo država“ i „Izbrisana“, a nagrada federacije filmskih kritičara Fedeora u kategoriji hrvatskog manjinskog filma pripala je „Šavovima“ Miroslava Terzića.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Đorđe Bajić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.