Izdvajamo filmove sa Festivala evropskog filma Palić
Scena iz filma Kler, Foto: Promo

preporuka

Izdvajamo filmove sa Festivala evropskog filma Palić

Na više lokacija na Paliću i u Subotici biće prikazano 130 filmova podeljenih u 15 selekcija

Objavljeno: 09:41h

Na ovogodišnjem, 26. izdanju Festivala evropskog filma Palić koji se održava od 20. do 26. jula na više lokacija na Paliću i u Subotici biće prikazano 130 filmova podeljenih u 15 selekcija i programskih celina. Izdvajamo vam filmove iz četiri selekcije koji zavređuju veliku pažnju – novi film Kena Louča „Žao nam je što smo vas propustili“ koji će biti prikazan u Glavnom takmičarskom programu van konkurencije, poljski film „Kler“ o neobičnom susretu tri katolička sveštenika iz selekcije Paralele i sudari, dokumentarni film „Wongar“ rediteljke Andrijane Stojković o „srpskom Aboridžinu“ koji će biti prikazan u okviru nove selekcije „Novi evropski dokumentarni film“, i bonus film iz selekcije kratkometražnih filmova Short matters.

Žao nam je što smo vas propustili (Sorry we missed you)

  • Ken Loach; UK, Francuska, Belgija, 2019, 100ˈ
  • Festivali: Kanski filmski festival 2019
  • Uloge: Kris Hitchen, Debbie Honeywood, Rhys Stone, Katie Proctor
foto: Promo

Riki i njegova porodica se bore protiv duga koji vuku još od 2008. Nada u oporavak pojavljuje se sa blistavim novim kombijem i prilikom koju nudi sopstvena prevoznička firma. To je težak posao, ali ni posao njegove žene kao negovateljice nije ništa lakši. Porodica je jaka, ali kad dođe do povlačenja u dva različita smera, sve vodi do tačke sloma.

O reditelju: Ken Louč je rođen 1936. u Nanitonu. Pohađao je gimnaziju kralja Edvarda VI i studirao pravo na Oksfordu (St. Peter’s Hall). Nakon kratkog perioda provedenog u pozorištu, Loučova rediteljska karijera počinje u BBC-ju 1963. godine. Sledi neprekinuti niz gledanih i nagrađivanih filmova od Cathy Come Home i Kes u šezdesetim do Land and Freedom, Sweet Sixteen, The Wind That Shakes The Barley, It’s A Free World…, Looking for Eric, i Angel’s Share. Oprostite, mimoišli smo vas je četrnaesti Loučov film prikazan u Takmičarskom programu festivala u Kanu.

Kler (Kler)

  • Wojciech Smarzowski, Poljska, 2018, 135ˈ
  • Festivali: Polish Film Festival 2018.
  • Uloge: Arkadiusz Jakubik, Robert Wieckiewicz, Jacek Braciak, Joanna Kulig, Janusz Gajos, Adrian Zaremba, Magdalena Celówna-Janikowska
foto: Promo

Tri katolička sveštenika se sreću kako bi proslavili godišnjicu događaja koji ih je mogao stajati života. Njihova iskustva i motivacije da služe kao sveštenici su ekstremno različiti, te će uskoro svaki od njih morati da se suoči sa novim izazovima.

O reditelju: Wojciech Smarzowski je reditelj, scenarista, producent, jedan od najvećih savremenih poljskih filmskih stvaralaca. Godine 2012, primio je nagradu Honorary Solanin za snažnu i beskompromisnu kinematografiju“. Iste godine, primio je godišnju nagradu poljskog Ministarstva kulture u bolasti filma. Član je Poljske filmske akademije i Evropske filmske akademije.

Wongar (Wongar)

  • Andrijana Stojković, Srbija 2018, 60’
  • Festivali: 2018 Amsterdam IDFF 2018, Krakow Film Festival 2019, Hot Docs Canadian IDF 2019
foto: Promo

Srpsko-australijski pisac B. Vongar (Vongar - čovek sa onoga sveta - kako su ga nazvali australijski domoroci) napustio je Jugoslaviju kao Sreten Božić 50-ih godina prošlog veka, radio u Parizu sa Sartrom i Simon de Bovoar da bi 1960. završio u Australiji u kojoj i danas živi na netaknutom delu australijskog buša jugoistočno od Melburna, sa svojih šest dingoa, okružen požutelim novinama, crno-belim fotografijama Aboridžina i starinskom pisaćom mašinom.

O rediteljki: Andrijana Stojković je diplomirala na Katedri za filmsku i TV režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Trenutno je na III godini doktorskih studija istog Fakulteta na kojem i radi u zvanju docenta.

Zarobljenik društva (სოციუმის პატიმარი)

  • Rati Tsiteladze, Gruzija, Letonija, 2018, 15’
foto: Promo

Film predstavlja intimno putovanje u svet i svest mlade transrodne žene, zarobljene između želje za slobodom i tradicionalnih očekivanja roditelja. Ovo je prvi gruzijski film nominovan za Evropsku filmsku akademiju.

O reditelju: Rati Tsiteladze rođen je u Gruziji. Studirao je glumu u Los Anđelesu. Sa 21. godinom osvojio je titulu svetskog šampiona u borilačkim veštinama, ali je 2014. godine, kada je film postao strast u njegovom životu, napustio je karijeru i osnovao produkciju ArtVai filma. Rati je režirao i producirao nekoliko kratkih filmova koji su osvojili preko 50 nagrada širom sveta i bili prikazani na više od 300 filmskih festivala, uključujući i Melbourne IFF, Locarno IFF.

Više informacija o programu saznajte putem linka: http://www.palicfilmfestival.com/

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.