LEGAT GLUMAČKE LEGENDE: Nedelja Pavla Vuisića u Adligatu
Pavle Vuisić, Foto: Printscreen Youtube

svi ga vole

LEGAT GLUMAČKE LEGENDE: Nedelja Pavla Vuisića u Adligatu

"Adligat" čuva legat velikana srpskog i jugoslovenskog glumišta i njegove supruge, Mirjane Vuisić, koji je deo stalne muzejske postavke na Banjici

Objavljeno: 16.07.2019. 15:42h
  • 123

U Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat" organizovana je "Nedelja Pavla Vuisića" u okviru koje su posetioci mogli da obiđu legat legendarnog glumca, pogledaju filmove u kojima je igrao i uživaju u njegovoj poeziji.

"Adligat" čuva legat velikana srpskog i jugoslovenskog glumišta i njegove supruge, Mirjane Vuisić, koji je deo stalne muzejske postavke na Banjici.

U legatu se može videti mnoštvo ličnih predmeta Pavla Vuisića kao na primer set njegovih lula, ključevi sa ključem kamiona koji je vozio u "Kamiondžijama", ljubavna pisma supruzi, svojeručno iscrtavani nacrti za pravljenje brodova, poezija koju je ispisivao u hodu i često bacao, a supruga sakupljala.

Jedan od najznačajnijih eksponata svakako je Vuisićev originalni testament u kome on zahteva da mu "šestorica popova pjevaju na sahrani, ali u sebi tako da ih on ne čuje" i da mu "nijedan komunist ne drži govora, ali niti jedne riječi ne progovori, jerbo ću se u grobu prevrnuti i ne samo prevrnuti, već i ustati iz groba da ga noću morim i da mu, njemu i svima, koliko ih je na svetu, j... mater".

"Kako je Pavle Vuisić žudeo za tim da ga novinari, a i svi ostali ostave na miru, odlučili smo da ove godine godišnjicu njegovog rođenja obeležimo neprimetno, bez velike pompe i na drugačiji način, tako što će u fokusu biti njegove delo", kaže Viktor Lazić, predsednik "Adligata".

Dodaje da to znači da su se samo nekoliko vernih poštovalaca Vuisića i članovi porodice okupili Adi Međici, "pošto je Paja voleo Savu koliko i sam život" a njegova supruga pripremila je izvrsna jela koja je on voleo, poput musake od patlidžana, jagnjeće kapame, pite s kajsijama...

"U narednim danima organizovan je niz aktivnosti našeg udruženja sa ciljem očuvanja sećanja na lik i delo velikana", dodao je Lazić.

On podseća i na Pajine misli: "Volim samo one zbog kojih ne moram da se odričem sebe da bih im se dopao", "Neki ljudi ostave nešto iza sebe tek kad čučnu", "Sve poskupljuje samo je čovek sve jeftiniji", "Ko izmisli nedostajanje, pamet mu nedostajala", "Ponekad, nakon razgovora sa nekim ljudima, čovek oseti potrebu da prijateljski pomiluje kamen, osmehne se drvetu i sa puno poštovanja skine kapu pred magarcem".

Iz "Adligata" podsećaju da se 10. jula navršilo 93 godine od rođenja Pavla Vuisića, te da su istoga dana rođeni i Nikola Tesla, slikar Kamij Pisaro i francuski verski reformator Žan Kalvin.

BONUS VIDEO: ESPRESO LIVE SESSION #6: Glib (VIDEO)

(Espreso.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media