Dokumentarac o černobiljskoj nuklearnoj katastrofi u Beldocs čitaonici
Scena iz filma, Foto: Promo

najava

Dokumentarac o černobiljskoj nuklearnoj katastrofi u Beldocs čitaonici

Da li postoji nešto više oko cele te priče, nešto što Sovjetska vlada nije dozvoljavala da dospe u javnost?

Objavljeno:

U četvrtak, 18. jula od 19 časova u Čitaonici Fonda umetnosti u Biblioteci grada Beograda, a u okviru Beldocs čitaonice i projekta AVA VoD, biće prikazan dokumentarni film „Ruski detlić“ američkog reditelja Čada Grasije, koji otkriva bizarne i do sada javnosti nepoznate podatke u vezi sa događajima koji su prouzrokovali černobiljsku nuklearnu eksploziju 1986. godine. O ovoj i drugim nuklearnim katastrofama u popularnim medijima, razgovaraće dr Milan Tomašević iz Etnografskog instituta SANU, dr Marko Pišev sa Filozofskog fakulteta i Igor Stanojević, selektor Beldocsa.

Sinopsis: Fedor Aleksandrovič je radioaktivan čovek. Imao je četiri godine 1986, kada je bio izložen otrovnim posledicama černobiljske nuklearne eksplozije, nateran da napusti dom. Sada ima 33 godine, živi kao umetnik u Ukrajini, s radioaktivnim stroncijumom u kostima i jedinstvenom opsesijom tom katastrofom koja je promenila svet – zašto se ustvari desila? Da li postoji nešto više oko cele te priče, nešto što Sovjetska vlada nije dozvoljavala da dospe u javnost? I, najvažnije, kako je to povezano sa ogromnom, misterioznom piramidom od čelika koja trune dve milje udaljena od mesta katastrofe: nezgrapno oružje hladnog rata, poznatije kao Duga i pod nadimkom „Ruski detlić”, sa čudnim, neprestanim kliktanjem radio frekvencija koje emituje? U ovom dokumentarnom trileru zavere (od producenta Pussy Riot i The Square), Aleksandrovič se vraća u gradove duhova u radioaktivnoj zoni, ne bi li pokušao da nađe odgovore – i ne bi li uspeo da odluči da li da rizikuje sopstveni život tako što će ih objaviti, usred rastuće opasnosti Ukrajinske revolucije i rata.

Beldocs čitaonica se od oktobra 2018. godine realizuje u saradnji sa Bibliotekom grada Beograda i Narodnom bibliotekom Srbije, i predstavlja selekciju najboljih svetskih dokumentaraca, uz prateće razgovore sa relevantnim sagovornicima iz sveta umetnosti i javnog života. Program se održava u kontekstu promocije inovativnog evropskog projekta AVA VoD, u kome Beldocs učestvuje sa 26 partnera iz 9 evropskih zemalja sa ciljem da se evropski filmovi učine dostupnim korisnicima biblioteka u raznim evropskim zemljama. Zahvaljujući AVA VoD, prvoj VoD platformi u srpskom bibliotekarstvu, članovi dve biblioteke u Srbiji, Narodne biblioteke Srbije i Biblioteke grada Beograda, imaju priliku da besplatno gledaju filmove sa Beldocsa tokom cele godine i to on-line sa bilo kog uređaja, kao i off-line u multimedijalnim odeljcima biblioteka. AVA VoD baza filmova uskoro će biti ažurirana najnovijim dokumentarcima sa ovogodišnjeg Beldocsa.

Projekat se realizuje uz podršku Evropske unije kroz program Kreativna Evropa potprogram Mediji, i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

BONUS VIDEO: ESPRESO LIVE SESSION #6: Glib (VIDEO)

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.