Film KORISNICI reditelja Ivana Ilkića dobio podršku fonda EURIMAGES
Scena iz filma, Foto: FCS promo

srpski film

Film KORISNICI reditelja Ivana Ilkića dobio podršku fonda EURIMAGES

Priča filma smeštena je u Dom za decu i mlade ometene u razvoju, a vrti se oko ljubavnog trougla između dve devojke i jednog mladića, tinejdžera, koji su korisnici Doma

Objavljeno:

Obznanjeni su projekti filmova koji su izborili podršku na 155. Sastanku Upravnog odbora Eurimagesa u Ženevi, a među 23 odabrana projekta je i projekat srpskog filma „Korisnici“ reditelja Ivana Ikića. Projektu ovog filma je tom prilikom odobrena podrška u iznosu 100 hiljada evra.

Priča filma Korisnici smeštena je u Dom za decu i mlade ometene u razvoju, a vrti se oko ljubavnog trougla između dve devojke i jednog mladića, tinejdžera, koji su korisnici Doma.

Detalj iz filma
Detalj iz filma foto: FCS promo

U pitanju je jedinstven projekat krajnje nekonvencionalnog dramaturškog i produkcionog koncepta. Naime, film se snima u realnom ambijentu dok su uloge poverene mladima koji su zapravo korisnici Doma. Sa njima je, u okviru specijalnih radionica, rađeno preko godinu dana, kako bi se pripremili za snimanje, a scenario je u toku istih radionica u potpunosti prilagođen akterima.

Uloge vaspitača poverene su slovenačkoj glumici Maruši Majer, jednoj od ''Zvezda u usponu'' u izboru Evropske filmske promocije u toku festivala u Berlinu 2018. godine, zapaženoj i u filmovima Ivan Janeza Burgera i Ederlezi Rising Lazara Bodrože, i Goranu Bogdanu, jednom od najaktivnijih regionalnih glumaca, poznatom, između ostalog,i po ulogama u serijama Fargo i Senke nad Balkanom.

Scenarista i reditelj filma Korisnici je Ivan Ikić, montažer filma Dragan von Petrović, direktor fotografije Miloš Jaćimović, scenograf Dragana Baćović, kostimograf Milica Kolarić, snimatelj zvuka Aleksandar Perović, producenti Marija Stojanović i Milan Stojanović, a koproducenti Miha Černec, Derk-Jan Warrink, Koji NIlessen, Antoine Simkine, Amra Bakšić Čamo i Adis Đapo.

Projekat se realizuje u koprodukciji Srbije, Holandije, Slovenije, BiH i Francuske. Producenti filma su Sense Production iz Beograda, Kepler Film iz Amsterdama, Tramal Films iz Ljubljane, SCCA Pro.ba iz Sarajeva i Les Flms D'Antoine iz Pariza, a projekat su prethodno podržali Filmski centar Srbije, Holandski filmski fond, Slovenački filmski centar i Evropska komisija kroz program Kreativna Evropa, potprogram MEDIA.

Produkcija filma je u toku, a očekuje se da bude završena do kraja godine.

Projekat za film Korisnici jedan je od šest projekata koji su 2016. godine razvijani kroz program Cinefondation Residence filmskog festivala u Kanu.

Prethodni film Ivana Ikića, Varvari, je, nakon premijere na festivalu u Karlovim Varima, gde je nagrađen Specijalnom nagradom žirija, i zapaženog prikazivanja na više od 40 međunarodnih festivala, imao distribuciju u Japanu, Italiji, Rumuniji, Francuskoj, Mađarskoj i Turskoj, a odnedanvno je dostupan na Amazon Prime.

BONUS VIDEO: ESPRESO LIVE SESSION #6: Glib (VIDEO)

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.