KRUŠEVAC DOBIO TRG GLUMACA: Otkrivene biste sedam legendi srpskog filma
Bista Radmile Savićević, Foto: Twitter / printscreen

svaka čast

KRUŠEVAC DOBIO TRG GLUMACA: Otkrivene biste sedam legendi srpskog filma

Ispred Kruševačkog pozorišta otkrivene biste Vlastimira Đuze Stojiljkovića, Bate Paskaljevića, Milana Puzića, Taška Načića, Radmile Savićević, Miodraga Petrovića Čkalje, Ljubinke Bobić

Objavljeno:

Kruševac, koji je srpskoj i jugoslovenskoj pozorišnoj i filmskoj umetnosti dao najveći broj legendarnih glumaca dobio je danas pravi Trg glumaca, postavljanjem biste sedam glumačkih legendi: Vlastimira Đuze Stojiljkovića, Bate Paskaljevića, Milana Puzića, Taška Načića, Radmile Savićević, Miodraga Petrovića Čkalje, Ljubinke Bobić. - Lepo je biti Kruševljanin kada dobijamo novi Trg, gde predstavljamo biste ljudi koji su nekada bili,ali i sada su, pravi ambasadori našeg grada-napominje Branislav Nedić, upravnik Kruševčkog pozorišta - Kada pogledamo taj impozantan niz ličnosti koji su dobili dobili svoje stalno mesto, možemo reći da su to pravi čuvari našeg pozorišta i kulture Kruševca, koji će nas podsećati koliko je važno da jedan grad ima umetnost i da ima kulturu kakav ima Kruševac.

U pozorištu najavljuju da će pored sedmoro velikana, dva upravnika i osnivača pozorišta, Borisav Mihailović i Dragoslav Vasiljević-Figa uskoro dobiti biste u samoj pozorišnoj zgradi. - Pre tri godine u okviru manifestacije Vidovdan na tadašnjem Trgu mladih otvorena je stalna izložba fotografija pod nazivom “Prozori sećanja”, na devet prozora na zgradi pozorišta postavljene su fotografije poznatih kruševačkih glumaca i upravnika i time je započeta relaizacija dugogodišnje ideje da se na jednom od trgova postave obeležja koja bi podsećala na slavne glumce rođene u Kruševcu- podseća gradonačelnica Jasmina Palurović. - Na ovaj sugrađanima i gostima želimo da predstavimo ove velike ljude, koji su svojim talentom obeležili pozorišni žviot u regionu i najlepši način reprezentovali grad. Od 2002. godine postoje predlozi za uređenje partera kod pozorišne zgrade.U međuvremenu se razmišljalo i o bistama, spomenicima, čak u prirodnoj veličini. Jedina prava "oznaka" nekom glumcu u Kruševcu bila je sve do sada samo u Balšićevoj ulici, gde je rođen Miodrag Petrović Čkalja, i to na inicijativu stanovnika te ulice koji svakog 1. aprila, na Svetski dan šale, ostave po cvet kraj rodne kuće čuvenog komšije.

VELIKA IMENA OKRUGA Pored popularnih i priznatih glumaca koji vode životno ili profesionalno poreklo poput Radmile Živković, Vojina Ćetkovića, porodice Trifunović (braća Sergej i Branislav i otac Tomislav), Nataše Šolak Tapušković, Radoša Bajića, Marka Živića, Milije Vukovića i mnogih drugih, ceo Rasinski okrug doneo je umetnosti značajne reditelje, scenografe, scenariste, kompozitore, pisce... Nebojša Bradić, Novak Novak, Miomir Miki Stamenović, Miodrag Tabački, Miroljub Ranđelović Rasinski, Vlastimir Radovanović, Stanislav Binički, Dobrica Ćosić. PROJEKAT AUTOR bisti je vajar iz Beograda Zoran Ivanović, uz podršku kruševačkog vajara Bogdana Dobrote. Ceo projekat osmislilo je JP za urbanizam i projektovanje, a realizovao ga je JKP Kruševac.U sređivanje novog Trga glumaca uloženo je 4,5 miliona dinara, od čega je 2,5 miliona dinara-donacija.

BONUS VIDEO: ESPRESO LIVE SESSION #6: Glib (VIDEO)

(Espreso.co.rs / Novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.