Bugari finansiraju nove filmove Slobodana Šijana i Radivoja Andrića
Novi film Slobodana Šijana, Foto: FCS promo

srpski film

Bugari finansiraju nove filmove Slobodana Šijana i Radivoja Andrića

U svojstvu koprodukcije

Objavljeno:

Bugarski nacionalni filmski centar nedavno je obelodanio projekte koji su odabrani na prvoj rundi ovogodišnjih konkursa tog tela; među odabranima su i projekti dve većinske srpske filmske koprodukcije. U pitanju su projekti novih filmova reditelja Slobodana Šijana i Radivoja Andrića.

Šijanov film Budi Bog s nama produciraju produkcijska kuća Gargantua Films i producent Marko Paljić. Hrvatski koproducent je Maxima film. Tu su i crnogorska kuća Artikulacija Film i Sirena Film iz Češke. U pitanju je film o Bošku Tokinu (1894-1953), vizuelnom umetniku i reditelju prvog srpskog avangardnog filma, a po scenariju koji su napisali Biljana Maksić, Vladimir Mančić i Slobodan Šijan. Očekuje se da će Tokina tumačiti Miloš Biković, trenutno najpopularniji srpski glumac mlađe generacije. Projekat je učestvovao na marketima Fest Forward (specijalna nagrada zirija), CineLink u Sarajevu (specijalna nagrada zirija), Koprodukcionom marketu u Briselu i bio odabran za francusko-srpske filmske susrete 2017. godine.

Projekat filma Budi bog s nama Slobodana Šijana do ovog terenutka podržali su i Filmski centar Crne Gore i Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), kao i Slovenački filmski centar, a podrška je stigla i sa koprodukcionog marketa održanog u sklopu Pulskog filmskog festivala prošlog leta. Bugarski nacionalni filmski centar je projekat ovog srpskog filma podržao u iznosu od 90.000 evra, a bugarski koproducent je kuća The Chouchkov Brothers. Slobodan Šijan je režirao filmske klasike: Kako sam sistematski uništen od idiota, Ko to tamo peva, Maratonci trče počasni krug, Davitelj protiv davitelja...

Leto kada sam naučila da letim je adaptacija istoimenog romana Jasminke Petrović, pisac scenarija je Ljubica Luković, reditelj filma Radivoje Andrić, a producenti Maja Popović i Milan Stojanović (SENSE Production). Priča filma prati jedanaestogodišnju Sofiju, pred kojom je naizgled dosadno letovanje sa dve babe. Ipak, prvi poljubac, pomirenje sa otuđenom porodicom i suočavanje sa smrću će ovo leto na idiličnom jadranskom ostrvu pretvoriti u neprocenjivo i nezaboravno iskustvo.

Projekat Leto kada sam naučila da letim je uz izrazito pohvalnu recenziju podržan na konkursu Filmskog centra Srbije za sufinansiranje razvoja scenarija, a razvijan je kroz program Film Teep u Rumuniji, kao i kroz učešće producenta Maje Popović u programu EAVE Producers Workshop. Projekat ovog filma predstavljen je i na koprodukcionim marketima i forumuima u Amsterdamu i Varšavi, a tu je i zvanična podrška Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC). Ovaj film je izborio i podršku programa MEDIA - Kreativna Evropa. Bugarski nacionalni filmski centar je projekat ovog srpskog filma podržao u iznosu od 112.437 evra, a bugarski koproducent je kuća Art Fest. Radivoje Andrić je reditelj hit-filmova Tri palme za dve bitange i ribicu, Munje i Kad porastem, biću Kengur.

U recenziji konkursne komisije FCS-a navedeno je sledeće: „Jasno žanrovski i stilski profilisana, sigurnog autorskog rukopisa, ova adaptacija romana Jasminke Petrović u sebi ima sve kvalitete vrhunskog porodičnog i dečijeg filma. Ovaj predložak je u isto vreme izuzetno dirljiv i neobično duhovit, ispričan modernim filmskim jezikom bliskim mlađim generacijama koje odrastaju u informatičkom dobu, sa snažnim likovima koji dugo posle čitanja odjekuju u sećanju. Ovo je priča o odrastanju, porodici, prošlosti i budućnosti, kao i o moći praštanja. Oslanjajući se na bogatu tradiciju jugoslovenskog „omladinskog” filma – Leto kada sam naučila da letim je predložak koji ne samo da je uspeo da ostvari sve zadate ciljeve, već i da ih uveliko premaši“.

BONUS VIDEO: ESPRESO LIVE SESSION #6: Glib (VIDEO)

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.